Home

Achtergrond 148 x bekeken

'Grote beleggers kritischer over beloningen'

Institutionele beleggers zijn het niet vaak oneens met de bestuurders van bedrijven waarvan ze aandeelhouder zijn, maar ze worden wel kritischer over het beloningsbeleid van die bedrijven.

Dat stelt de belangenbehartiger van institutionele beleggers Eumedion in een vandaag gepresenteerde evaluatie van de in 2009 gehouden aandeelhoudersvergaderingen.

In totaal werden in de afgelopen maanden elf voorstellen weggestemd bij zeven verschillende ondernemingen. Dat is slechts 0,8 procent van het totaal aantal ingediende voorstellen. "Het beeld dat aandeelhouders altijd diametraal tegenover bestuurders en commissarissen staan, klopt dan ook niet'', stelde Eumedion-directeur Rients Abma bij de presentatie van het rapport.

Naast de elf weggestemde voorstellen werden vijf voorstellen, bij vijf verschillende ondernemingen, nog voor aanvang van de vergadering ingetrokken. In beide gevallen ging het vaak om aanpassingen van de salarissen of bonussen bij het betreffende bedrijf.
Zo zagen Heineken en Randstad zich gedwongen voorstellen voor de wijziging van het beloningsbeleid in te trekken en werden de criteria voor het toekennen van bonussen bij KPN verscherpt. "Het is echt voor het eerst dat beloningsvoorstellen zijn weggestemd of ingetrokken'', aldus Abma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.