Home

Achtergrond 160 x bekeken 3 reacties

Groot NMa-onderzoek naar groente en fruit

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze week bedrijfsbezoek gebracht aan acht ondernemingen die groente en fruit afzetten.

Daarnaast heeft de kartelwaakhond aan een aantal ondernemingen in de sector gevraagd om nadere inlichtingen. Bij de invallen in de bedrijven werden 65 medewerkers ingezet, meer dan gebruikelijk bij dit soort onderzoeken.

De NMa maakte dat vandaag bekend na een bericht in de vakpers over onderzoek naar prijsafspraken. Eerder deze week ging de Belgische mededingingsautoriteit op bezoek bij veilingen in Vlaanderen.

Volgens de NMa is het economisch belang van de groente- en fruitsector groot, gezien de omzet van 12 miljard euro per jaar. De mededingingsautoriteit ziet de sector als een "belangrijk aandachtsveld'', omdat er veel samenwerkingsverbanden zijn. Dat zou een verhoogd risico met zich brengen om afspraken te maken over prijzen of het verdelen van de markt.

Of de bedrijven daadwerkelijk onder één hoedje hebben gespeeld, is nog lang niet duidelijk. De NMa waagt zich niet aan uitspraak over de duur van het onderzoek. Als de kartelwaakhond een redelijk vermoeden heeft van overtreding van de wet, kunnen ondernemingen of personen zich nog verdedigen.

Lees ook: NMa-onderzoek verbaast LTO en CDA

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Doorn

  Is de NMA helemaal van de pot gerukt weten ze niet hoe erg de crisis is ..
  De hele groentehandel ligt al meer als een jaar op z'n gat we beleven als tuinders de ergste crisis sinds het ontstaan van de veilingen in 1900. kk brengen 10 tot 15 ct per st op tomaten 20 ct of minder de kg over paprika,s hoef ik weing te zeggen daar gaat het ook slecht dus NMA gebruik je verstand en zet deze 65 mensen bij de retail en supermarkten want daar is iets chronisch mis. In europa zijn er maar 4 tot 5 grote inkopers ga daar maar eens zoeken deze mensen beslissen over onze welvaart
  in de agrarische wereld

 • no-profile-image

  Voedselproducent

  Wat hier gebeurd lijkt wel op wat Stalin deed. Hij ging nog een stap verder en vemoorden de boeren ook nog. Zo kon hij de landbouwgrond inpalmen. Helaas laten de LTO en de politiek dit toe. Zelfs organiseren ze nog Ooogstdankvieringen!
  Ze danken God voor de goede oogst, maar moeten het zelf doen met het laatste restje wat er mischien nog over schiet. Het zou verstandiger zijn om maar is flink actie te voeren en demonstreren tegen de uitbuiting van de voedselproducent. Men mag geloven wat men wil, daar is niets optegen. Maar hier een feest van maken stuit veel mensen zwaar tegen de borst! Dit heeft meer weg van een theater, dit kan echt niet, kom tot bezinning! En zeker nu in crisistijd, de voedselproducent betaald het gelach!

 • no-profile-image

  Ineke

  Schandalig, meer kan er niet van gezegd worden. kan hier geen aanklacht tegen worden ingediend bij de nederlandse overheid of EU? De supermarkten zijn nu wakker geschud en lachen zich krom.
  Realiseer je dat zo`n onderzoek handenvol geld kost en dat we daar allemaal fijn aan meebetalen, terwijl we weten wat de uitkomst is. Misschien kan het omgedraaid worden: kunnen de onderzoekers deze sector eens vertellen hoe we inderdaad prijsafspraken kunnen maken om een fatsoenlijke boterham te verdienen. Dat zou een uitvinding zijn! Betekent dit dat initiatieven om bv gezamenlijk aardappelen te verkopen zoals tevergeefs geprobeerd is, of product uit de handel te nemen voor een betere prijs ook verboden is?

Of registreer je om te kunnen reageren.