Home

Achtergrond 269 x bekeken 2 reacties

Grondverkoop gemeenten zit in het slop

De grondexploitatie van gemeenten zit in het slop door de financiële en economische crisis.

Daardoor dreigen voor veel gemeenten forse tekorten op hun begroting. Dat zei voorzitter Adriaan Visser van de vereniging van gemeentelijke grondbedrijven VVG maandag naar aanleiding van een berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Volgens Visser, die tevens directeur is van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, kunnen ontwikkelaars geen gemeentelijke gronden meer aankopen, omdat er geen kopers zijn voor hun woningen en kantoren. "Er zijn zelfs projectontwikkelaars die gemeenten bellen om grond terug te verkopen.''

Volgens een schatting van twee specialisten op gebied van samenwerking tussen overheden en commerciële bedrijven lopen gemeenten door de malaise op de grondmarkt op jaarbasis zo'n 2 miljard euro aan inkomsten mis. Visser meent dat deze schatting realistisch is. "Een ding is zeker: het gaat om veel geld.''

Gemeenten die gaten op hun begroting moeten vullen, zouden de lasten kunnen verhogen. "Maar dat is politiek onaangenaam. De andere mogelijkheid is bezuinigen'', aldus Visser.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jac de bont

    laat de gemeente eerst eens een prijs vragen die gebaseerd is op de werkelijke kosten en niet om de tekorten in de begroting te vullen.

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Conclusie: heel Nederland moet vol gebouwd worden, anders krijgen de gemeenten hun huishoudboekje niet op orde. Wel wordt er eigen benadeeld door dikke winsten op grondverkoop?

Of registreer je om te kunnen reageren.