Home

Achtergrond 226 x bekeken 1 reactie

Groenteteelt beteugelen

De roep om een beheerste groei van de glasgroentemarkt klinkt luider. De analyse is helder. Het aanbod is te snel gegroeid doordat financiering plaatsvond zonder te kijken naar de effecten daarvan op vraag en aanbod. Voorzichtig klinkt daarbij meer kritiek op de Rabobank.

De productiegroei wordt door toonaangevende partijen echter niet gezien als grootste oorzaak voor de huidige afzetcrisis. Het heeft de tuinbouw wel kwetsbaarder gemaakt voor economische crises als de huidige. Producten die niet meer naar Rusland of Engeland gaan door verslechtering van de wisselkoersen worden nu op de grootste markt Duitsland afgezet. De laatste maanden is het volume op deze markt inderdaad gegroeid, blijkt uit exportcijfers.

Een beheerste groei door een structuurplan lijkt een goed instrument om als sector strategischer te opereren en de gaten in de markt te zoeken. Dat moet echter niet leiden tot stilstand, nieuwbouw vergroot namelijk ook de concurrentiekracht van de Nederlandse teelt.
Een eerste test voor zo’n structuurplan voor de tuinbouw is bundeling. De vrije markt voor glasgroente wordt nu bepaald door te veel spelers. Dat aantal terugbrengen naar normale aantallen zal de prijscrisis eerder verlichten dan een beheerste groei op termijn.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tuinder Handrie

    Ik hoor helemaal niets over internationale samenwerking. Wanneer gaan we eindelijk eens over de grenzen kijken of we daar geen partners kunnen vinden voor aanbodbundeling en tegen slechte prijzen. Die telers staat het water ook tot aan de lippen. Hoe groter hoe meer je hebt in te brengen tegen grote kopers.

Of registreer je om te kunnen reageren.