Home

Achtergrond

GroenLinks: subsidieregeling windparken moet soepeler

De subsidie- en vergunningsprocedures voor de aanleg van windmolenparken moeten soepeler.

Nu liggen alle projecten voor windmolenparken stil en wijken investeerders noodgedwongen uit naar België. Dat stelde Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks vandaag. Hij vraagt zich af of het kabinet zelf nog wel gelooft in zijn eigen internationale afspraak om volgend jaar 9 procent van alle elektriciteit in Nederland groen te laten zijn.

Volgens GroenLinks komen windmolenparken in Nederland nauwelijks van de grond door de langdurige en ingewikkelde vergunningsprocedures en subsidieregelingen. In BelgiA is onlangs een subsidieregeling aangenomen die wel goed functioneert, stelde Vendrik. Hij vindt dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) een voorbeeld moet nemen aan deze zuiderburen en aan Duitsland.

De stroom van wind op zee is nog te duur, dus zijn projectontwikkelaars afhankelijk van subsidies voor onder meer de aanleg van kabels naar het land. Het kabinet is van plan om subsidie te geven aan windmolens die samen een capaciteit hebben van 950 megawatt.

Maar de overheid heeft inmiddels ook al een soort voorlopige vergunningen verstrekt voor de bouw van windmolens die in totaal 2.800 megawatt voor ongeveer een half miljoen huishoudens opleveren. Dat wordt een grote loterij, stelde Chris Westra van energieonderzoekscentrum ECN zei deze week in de Volkskrant. Vendrik wil weten of Van der Hoeven dat zelf ook niet vindt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.