Home

Achtergrond 363 x bekeken

Groeihormoon wijst op overtraining paarden

De hoeveelheid nachtelijk groeihormoon die een paard 's nachts aanmaakt, is een betrouwbare aanwijzing voor overtraining van het dier.

Dat hebben diergeneeskundigen van de Universiteit Utrecht vandaag bekendgemaakt. Overtraining leidt bij paarden en ook bij mensen tot stressgerelateerde ziekten. Tot nu toe was er geen goede methode om overtraining lichamelijk vast te stellen. Atleten bijvoorbeeld melden wel tweehonderd verschillende symptomen. De onderzoekers hopen dat de nu ontwikkelde paardenmethode ook voor mensen bruikbaar zal blijken.

Wie lijdt aan overtraining presteert minder, terwijl de inspanning gelijk blijft of zelfs toeneemt. Dat veroorzaakt uiteindelijk ziekten als burnout en depressie. Tot nu toe laten artsen patiënten een vragenlijst invullen om overtraining vast te stellen. Het meten van nachtelijk groeihormoon lijkt echter een betrouwbaarder methode te zijn, die ook tot een betere behandeling zal leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.