Home

Achtergrond 413 x bekeken

Grascirkels zijn niet mysterieus

Er is nog nooit een sluitende verklaring gevonden voor graancirkels, die over de hele wereld met enige regelmaat verschijnen.

Maar mensen die denken dat ze nu net zoiets mysterieus in hun grasveld hebben ontdekt, kunnen gerust zijn; de grascirkels zijn het gevolg van de weidekringzwam, die zich voedt met graswortels.

Dat schrijft de Nederlandse Mycologische Vereniging op Natuurbericht.nl. De vereniging krijgt steeds vaker vragen van mensen die een cirkel van dood gras in hun tuin ontdekken. Vooral bij warmte in combinatie met vochtigheid duiken de grascirkels op. Dat is logisch, omdat zwammen en paddenstoelen onder die condities het beste groeien, aldus de vereniging, die de ’aardse oorzaak’ van de cirkels op internet uiteenzet.

De weidekringzwam leeft op dode graswortels en toont zich soms als parasiet in het grasveld. De schimmel groeit in een cirkel, die steeds groter wordt. Binnen de cirkel groeit het gras harder omdat er tijdelijk veel voeding is. In het midden van zo'n donkergroen stukje gras ontstaat soms een tweede cirkel van zwammen, die ook weer uitdijt. Tussen de twee cirkels sterft het gras af, waardoor een kring van dood gras tussen twee donkergroene cirkels overblijft.

Grascirkels duiken op van mei tot november, maar vooral in de zomer na een flinke regenbui. Als het een poos droog en warm is, verdwijnt de zwam ondergronds. Als de weidekringzwam zich eenmaal heeft genesteld, is hij moeilijk te bestrijden, aldus de vereniging. Daarvoor is afgraven of chemische bestrijding nodig. Maar bestrijden is niet per se noodzakelijk. De paddenstoel zou zelfs eetbaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.