Home

Achtergrond 2 reacties

Graanvoorraad loopt op door goede oogst

De graanoogst in de Europese Unie komt dit jaar uit op 287,3 miljoen ton.

Dat is 8,4 procent minder dan de recordoogst van vorig jaar en vrijwel gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde, meldt de Europese Commissie.

Vorig jaar werd er uitzonderlijk veel geoogst. Daarom is de lagere oogst niet per definitie een slechte oogst. De graanvoorraad is gestegen. Vorig jaar lag er voor negen weken graan in de opslag, bij de verwachte oogst is er een voorraad voor bijna twaalf weken.
Maar dat is nog niet veel, benadrukt het Productschap Akkerbouw. "De oogst moet echt goed uitvallen om een ruime voorraad te houden. Als het ook maar iets tegenvalt, loopt de voorraad snel terug, met honger tot gevolg", aldus een woordvoerder.

De kans is aanwezig dat de oogst slechter uitvalt dan de raming van de Europese Commissie. Italië en Engeland hebben de Commissie al duidelijk gemaakt dat de raming te optimistisch is. In Engeland is er laat ingezaaid en door de droogte van de laatste weken groeit het niet goed.

In Oost-Europa is er juist een probleem met extreem veel neerslag. Daar moet het snel droog worden, anders loopt een flink deel van de graanoogst grote schade op.

Nederland doet het goed in Europa met de graanoogst. Volgens de raming blijft de oogst vrijwel gelijk en komt die uit op ruim 2 miljoen ton. Nederland is daarmee een kleine speler op de Europese markt, maar doet het wel goed, aldus de woordvoerder van het schap.
"Nederland gaat heel goed oogsten met de hoogste opbrengst per hectare. Het weer werkt erg goed mee, hoewel we nu wel wat regen kunnen gebruiken. Het groeit goed en we hebben weinig last gehad van ziektes."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    graanboer

    ik denk dat je helemaal gelijk hebt farmer, dit bericht spreekt zichzelf ook al tegen, en je weet pas hoeveel je hebt als het in de schuur zit, de natuur heb je niet in de hand!

  • no-profile-image

    farmer

    De europese commisie heeft geen flauw benul van de opbrengst. We zien het wel als het in de silo's zit en ik denk dat het niet meevalt.(wereldwijd niet)

Of registreer je om te kunnen reageren.