Home

Achtergrond 316 x bekeken

Graanprijzen helpen vleesconcerns en verwerkers op beurs

Dalende graanprijzen hadden deze week grote invloed op de beurskoersen van agrarische concerns. Voor vleesconcerns betekenen goedkopere tarwe en mais lagere voerkosten, terwijl PepsiCo en Kellogg goedkoper grondstoffen kunnen inslaan.

Smithfield Foods, dat vorige week 21 procent aan beurswaarde won, noteerde op weekbasis 8,4 procent hoger. Analisten zien een verband met de tarwe- en maisnotering in Chicago. Maandag tot en met woensdag daalde de prijs van tarwe. De mais-prijs stabiliseerde na maandag en dinsdag te zijn gedaald.

PepsiCo, dat onder meer cola en Lay’s chips produceert, zag de beurswaarde op weekbasis 6,5 procent stijgen. Financieel dienstverlener Stifel Nicolaus & Co verhoogde zijn advies van 'vasthouden' naar 'kopen'. De analisten zijn naar eigen zeggen voorzichtig. Wanneer PepsiCo de verwante bottelaar Pepsi Bottling overneemt voor het geboden bedrag van 6 miljard dollar ziet Stifel Nicolaus & Co veel mogelijkheden voor het Amerikaanse concern om de kostprijs fors te verlagen.

Het aandeel van het Amerikaanse voedingsconcern General Mills won woensdag bijna 4 procent aan waarde nadat bleek dat kwartaalcijfers beter zijn dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf verdubbelde bijna de winst tot 255 miljoen euro en de omzet steeg met 8 procent. General Mills verhoogt de winstverwachting met 6 procent.

Bongrain draagt deze week de rode lantaarn. Het concern gaat gebukt onder een geringere consumentenvraag en aanhoudende onzekerheid over welke en hoeveel steun de Franse overheid precies gaat geven aan de zuivelsector. Concurrent Lactalis deed een overnamebod op Entremont, waarmee Bongrain ook een joint venture heeft. Lactalis is volgens Franse media bereid 200 miljoen euro aan schulden over te nemen en Bongrain zou ook bij een definitieve deal worden betrokken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.