Home

Achtergrond 205 x bekeken

Graanprijzen EU dalen

De graanprijzen in de EU zijn de afgelopen maand gedaald.

Vooral voertarwe, voergerst en mais zijn goedkoper geworden. De prijsdaling bij maaltarwe is wat minder. De oogst is in grote delen van Europa afgerond of een flink eind op streek. Tot nu toe vallen de opbrengsten mee. Dat zet de graanprijzen onder druk. Bovendien heeft veel graan in Europa regen gehad tijdens de afrijping. De kwaliteit valt daardoor vaak tegen. Daarom heeft maaltarwe minder last van de prijsdruk.

De beurscommissie Rotterdam noteert deze week een EU-prijs van € 133,33 per ton voertarwe. Dat is gelijk aan de prijs in januari dit jaar. Daarna steeg de EU-notering geleidelijk naar € 156,33 begin juni. De Rotterdamse EU-notering voor mais staat deze week op 155 euro. Die stond eind mei nog op 177 euro per ton.

Droogte

Er kwamen toen steeds meer zorgen over de Europese graanoogst. Het was te nat in Spanje en Italië waardoor veel zomergraan niet is gezaaid. Droogte in april had het graan in Oost-Europa een flinke achterstand bezorgd. Doordat het daarna droog werd in de natte gebieden en ging regenen in de droge regio’s werden de oogstprognoses naar boven bijgesteld.

Dat gebeurde ook in de VS, India, en Noord-Afrika. Dat zette de graanprijs extra onder druk, ondanks dalende oogstprognoses in Argentinië en Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.