Home

Achtergrond 1474 x bekeken

Goede opbrengsten graszaad

De opbrengsten van graszaad liggen 10 tot 40 procent boven het meerjaarlijks gemiddelde.

Doordat telers vorig jaar hoge contractprijzen hebben afgesloten, halen ze dit jaar goede financiële opbrengsten. Volgens Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij zaadbedrijf Barenbrug, liggen de opbrengsten zo’n 30 procent boven het gemiddelde. "Dat is een ruwe schatting. De grond is afgelopen winter goed doorgevroren. Een koude winter is goed voor het graszaad omdat er minder blad wordt gevormd. Dan is er meer ruimte voor de zaadstengels. Tijdens de bloeiperiode en de rijping is het goed weer geweest. Het graszaad geeft dit jaar zwaar en gaaf zaad."

Ook directielid Bert-Jan van Dinter van veredelingsbedrijf Vandijke Semo voorziet hogere opbrengsten. "Bij roodzwenk en veldbeemd is de opbrengst zelfs zo’n 40 procent hoger dan vorig jaar. Vorig jaar zijn goede contractprijzen afgesproken met de telers. Als je rekent met een garantieprijs van € 1,40 per kilo en een gemiddelde opbrengst van 1.500 kilo per hectare, kom je op een financiële opbrengst van 2.100 euro per hectare. Dat is mogelijk de hoogste financiële hectare-opbrengst ooit."

Innoseeds

Volgens productiemanager Wim Geluk van graszaadbedrijf Innoseeds is de helft tot driekwart van de vroege graszaadsoorten inmiddels geoogst. "Wij verwachten dat de opbrengsten van alle graszaad zo’n 10 procent boven het meerjaarlijks gemiddelde zal uitkomen. Maar veel hangt af van het weer in de komende weken."

Of registreer je om te kunnen reageren.