Home

Achtergrond 180 x bekeken

Gletsjer Groenland 15 kilometer kleiner

Een van de grootste gletsjers ter wereld is sinds 2001 meer dan 15 kilometer kleiner geworden.

Ilulissat, de bekende gletsjer aan de westkant van Groenland, smelt sneller en sneller door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense geologische dienst, dat donderdag naar buiten is gebracht. Afgelopen jaar verdween 30 kubieke kilometer ijs van de gletsjer. In 2000 was dat nog 10 kubieke kilometer en in 1992 nog 5. "De snelheid waarmee het ijs afbreekt, is nog nooit zo hoog geweest'', aldus Andreas Ahlstrom van de dienst.

De onderzoekers vrezen dat een klimaatakkoord, waar al tijden over gesteggeld wordt, te laat zal komen om de gletsjer te redden. Het zal flink wat tijd kosten voordat de maatregelen effect sorteren en voor die tijd kan al het ijs gesmolten zijn. De Ilulissat werd eerder al eens door wetenschappers omschreven als "het meest zichtbare en treffendste voorbeeld van klimaatverandering''.

De Ilulissat staat sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Groenland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.