Home

Achtergrond 618 x bekeken

Gladiolen voor Vierdaagse Nijmegen geoogst in Malden

De oogst van de Vierdaagse gladiolen is weer begonnen bij kweker Theo Theunissen.

Het is haasten voor de medewerkers, zowel vakantiewerkers als Poolse gastarbeiders, want de Nijmeegse Vierdaagse begint al op 21 juli.
In totaal levert Theunissen zo’n 260.000 stelen. Ze worden vooral bij het besluit van de wereldberoemde wandeltocht uitgedeeld. Naar verwachting doen meer dan 40.000 deelnemers mee. Zelf liep Theunissen, die al 24 jaar gladiolen levert voor het evenement, nooit de Vierdaagse. Achtduizend van Theunissens gladiolen zullen door burgemeester Thom de Graaf persoonlijke en gratis worden uitgedeeld op de 'Via Gladiola'. Dat is de naam die burgers tijdelijk toekennen aan de Sint-annastraat, waar de finish plaats vindt. Gladiolen staan sinds de Romeinse tijd symbool voor de overwinning. De bloemproductie van Theunissen vindt plaats op 12 hectare. Tachtig procent van de productie betreft het lichtrode ras 'huntingson'. Daarnaast kweekt Theunissen op 30 hectare gladioolbollen voor de export en op 30 hectare lelies op contract. "De prijzen zijn mooi dit jaar en de oogst was door het warme weer twee weken vroeger dan anders." Foto Vidiphoto

In de eerste drie maanden van het jaar zijn negentien legbedrijven gestopt, waaronder veel vrijeuitloopbedrijven. Foto ANP

Joop Kleinherenbrink uit het Overijsselse Nieuw Heeten knipt het zaad uit de ridderzuring in de graspercelen van zijn buurman. De eigenaar van het perceel wil na het maaien de zuring doodspuiten, maar dat heeft volgens Kleinherenbrink geen effect op het door het maaien verspreide zaad dat dan nog niet ontkiemd is. Kleinherenbrink houdt zelf nog wat varkens en geiten, maar biedt zichzelf voor deze klus graag aan bij zijn buren. "De boer heeft er zelf geen tijd voor en ik mag het graag doen", aldus Kleinherenbrink. Foto Ruben Meijerink

Op het bedrijf van akkerbouwer- en fruitteler Kees Vermue uit het Groningse Godlinze worden zwarte bessen geoogst. Het is de eerste oogst sinds de teler drie jaar geleden nieuwe zwarte-bessenstruiken aanplantte. "In mijn oude struiken had ik last van het brandnetelvirus. "De nieuwe struiken produceren zo’n 1.500 kilo per hectare en worden de komende jaren productiever. Omdat de struiken drie jaar nodig hebben om te oogsten, moeten ze een goede prijs opleveren. Tussen de 80 cent een € 1,00 per kilo is redelijk tot goed." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.