Home

Achtergrond 305 x bekeken

Geen zelfstandigenaftrek voor vennote landbouw- en loonbedrijf

Een vennote van een landbouw- annex loonwerk vennootsschap onder firma komt niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en de toepassing van de oudedagsreserve.

De rechtbank Breda oordeelt dat de werkzaamheden van mevrouw voor meer dan 70 procent van ondersteunende aard zijn en dat sprake is van een zogenaamde ongebruikelijk samenwerkingsverband.

Kort samengevat is de aan de rechtbank Breda voorgelegde zaak de volgende:

Mevrouw X maakt vanaf 2003 samen met haar echtgenoot, hun zoon, dochteren schoonzoon deel uit van een vennootschap onder firma. De vof exploiteert een landbouwbedrijf en een loonwerkbedrijf. Het loonwerkbedrijf genereert de meeste omzet. In 2007 stelt de inspecteur na een boekenonderzoek dat X over 2003 ten onrechte de ondernemingsfaciliteiten, in casu de zelfstandigenaftrek en toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve, heeft geclaimd. In geschil is de deswege aan X opgelegde navorderingsaanslag.

Rechtbank Breda oordeelt dat de werkzaamheden van X voor meer dan 70% van ondersteunende aard zijn. De hoofdactiviteiten worden namelijk uitgeoefend door de mannelijke vennoten. De werkzaamheden van X bij de voorbereiding van investeringsbeslissingen zijn wel te beschouwen als (het assisteren bij) hoofdwerkzaamheden, doch zijn in verhouding met haar overige werkzaamheden te gering. Voorts is sprake van een ongebruikelijk samenwerkingsverband. Een loonwerker zou een dergelijk samenwerkingsverband namelijk niet met een willekeurige derde zijn aangegaan. Het beroep van X is ongegrond.

Meer informatie:
Rechtbank Breda, EK, 29 juni 2009, nr. AWB 08/2452

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.