Home

Achtergrond 184 x bekeken 6 reacties

Geen natuurvergunning bij wegaanleg

De plicht om te toetsen of wegenaanleg schade toebrengt aan natuurgebieden moet worden opgenomen in het tracé- of wegaanpassingsbesluit.

De verplichte natuurvergunning zou dan kunnen vervallen. Dat schrijft minister Camiel Eurlings (verkeer) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat Eurlings onder meer in op de gevolgen van Natura 2000 voor de aanleg van wegen. Samen met collegaminister Gerda Verburg (landbouw en natuur) bereidt hij een voorstel voor.

Ook de wegenaanleg dreigt te stokken door de strenge natuurwetgeving. Net als in de landbouw is de stikstofneerslag de grootste boosdoener. Daarnaast heeft de natuur te lijden van geluid en licht van het verkeer. Eurlings noemt de aanleg van de N18, A74 en A2 Leenderheide – Valkenswaard als lopende wegprojecten, die de natuurtoets vermoedelijk niet zullen doorstaan. Daarnaast vreest de minister de hoge onderzoekslasten.

De landbouw loopt al langer aan tegen de beperkende invloed van de Europese Habitatrichtlijn. Saillant detail is dat in landbouwkringen vaak wordt gewezen op de grotere vervuiling door het wegverkeer. Het grootste probleem waar landbouw en verkeer in eerste instantie mee te maken hebben is onzekerheid; meer algemene begrippen uit de Habitatrichtlijn zijn nog nauwelijks getoetst door de rechter.
De beheerplannen voor de 162 Natura 2000-gebieden kunnen meer duidelijkheid brengen. De helft daarvan moet in grote lijnen in september klaar zijn, heeft minister Verburg bepaald. Voor de rest geldt 2013 als uiterste datum.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben daarom heeeeeeel benieuwd hoe de diverse milieuverenigingen hiermee omgaan.
  Ik denk dat ze koest blijven. Het tegenhouden van wegaanleg is toch iets heftiger dat een boertje pesten!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Schaf dan de Natura 2000 regels voor de landbouw dan ook even af,scheelt een boel rompslomp

 • no-profile-image

  gert

  Weer meten met twee maten ,zo worden de boeren weer belazerd

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zie hieronder een citaat uit de brief van 5 juni aan de Tweede kamer. Dit lijkt me niet erg kies. De overheid hoeft alleen maar te roepen dat het geen effect heeft op de natuur en bezwaarmakers moeten het tegendeel aantonen met onderzoeken. Voor de landbouw wordt de de zaak precies omgedraaid.
  Citaat;"Feitelijk toetst de bestuursrechter reeds marginaal. De rechter beziet of het Datum bestuursorgaan (bij tracébesluiten zijn verweerders in de meeste gevallen de Minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Ons kenmerk Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) in redelijkheid tot het CEND/HDJZ-2009/482 sector I&O bestreden besluit heeft kunnen komen.
  Daarnaast blijkt uit jurisprudentie dat bezwaarmakers niet kunnen volstaan met de enkele stelling dat onderzoeksgegevens niet kloppen. Een dergelijke stelling zal moeten worden onderbouwd, bijvoorbeeld met tegenrapportages. Normaliter heeft de rechter geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de door de ministers ingebrachte onderzoeken en onderzoeksgegevens."

 • no-profile-image

  mariel

  Een groot schandaal om zo de Vogel- en Habitatrichtlijn te ontduiken ten faveure van de bouwsector. Terwijl de landbouw ervoor moet bloeden....Ik hoop van ganser harte dat milieuclubs hiertegen zullen vechten, zodat de NBwet gewijzigd zal worden.

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  En dan straks de landbouw aanwijzen las veroorzaker van de ammoniak emissie.
  Hoe krijg je zoiets verzonnen !!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.