Home

Achtergrond 1 reactie

G8 en opkomende landen willen WTO-deal in 2010

De acht rijkste geïndustrialiseerde landen (G8) en zes belangrijke opkomende economieën willen de al jarenlang voortslepende onderhandelingen over vrijere internationale handel volgend jaar afronden.

De leiders van de betrokken landen verklaarden dit donderdag na hun overleg in het kader van de G8-top in het Italiaanse L’Aquila.
De leiders beloofden hun markten verder open te stellen voor internationale handel en om economisch protectionisme te bestrijden. Om dat te bereiken, moet volgend jaar eindelijk een akkoord worden gesloten over een nieuw vrijhandelsakkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. De onderhandelingen daarover lopen al sinds 2001.
Een jaar geleden strandde een ultieme poging om een akkoord te bereiken op onenigheid tussen India en de Verenigde Staten. Dat ging over de mate waarin arme landen hun eigen landbouwsector mogen beschermen tegen een onverwachte toename van de import van landbouwproducten.
De leiders van de G8, die bestaat uit de Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Rusland, spraken met hun ambtsgenoten van China, India, Brazilië, Zuid-Afrika, Mexico en Egypte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark

    Arme landen werden toch gedwongen om voor ontwikkelingsgeld gentech.producten te kopen van de VS? Ze weigerden dat uit angst dat de mensen ziek zouden worden en wilden niet als proefkonijn dienen voor de chemiegiganten. Ook wilden ze hun land niet te bevuilen met deze onverantwoord ingevoerde technologiëen. Willen ze nu deze landen verplichten tot toelating van gentechnologie? Europa willen ze er ook al mee bevuilen. De macht van de chemiegiganten blijkt schier onuitputtelijk. Wat een misere staat ons allen te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.