Home

Achtergrond 27 reacties

FrieslandCampina verlaagt melkprijs, maar leden beuren meer

Coöperatie FrieslandCampina (RFC) verlaagt de melkprijs over de maand juli met 75 cent per 100 kilo.

Doordat er over juli geen zomerheffing wordt geheven, ontvangen de leden toch meer. De netto voorschotmelkprijs over juli komt daarmee uit op € 22,90 per 100 kilo, exclusief btw.

Per kilo vet betaalt RFC over juli een bedrag van € 2,35 per kilo vet en € 4,70 per kilo eiwit. Het gemiddelde voorschot tot en met juli bedraagt daarmee € 23,69 per 100 kilo exclusief btw. Deze prijzen gelden bij een gemiddelde jaarleverantie van 550.000 kilo melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Onze melkfabriek is meer een gemeentelijke instelling geworden Als we het plaatje niet rond krijgen dan verlagen we de melkprijs maken we toch nog winst krijgt de belasting een mooie cent Kan de vakbond weer een loonsverhoging indienen is het rijkelijk beloonde personeel ook weer tevreden.
  De directie krijgt een mooie bonus iedereen weer tevreden .
  En niemand trekt de bek open .
  Wel tegen de loonwerker en de kleinere mengvoerfabriek zitten zeiken dat het goedkoper moet.
  Schop het hele bestuur van deze cooperatie maar op de keien als ze niet een melkprijs kunnen zetten die bij de top hoort Want wij betalen ze ook een top salaris

 • no-profile-image

  Evelien dat moet je voorstellen op de ledenvergadering

 • no-profile-image

  campinaboertje

  Bij RFC wordt bij vaststelling van garantieprijs niet gekeken wat hun eigen producten in de markt opbrengen maar naar andere fabrieken ( DOC, cono, arla, nordmilk, milcobel) Als ze het goed doen met hun produkten komt dit tot uiting in prestatie prijs waarvan 25 % contant wordt betaald en de rest gaat terug naar RFC als vermogen op naam of reserveringen, Dus hoe lager de garantie prijs is en hoe meer ze voor hun producten opbrengen des te meer hebben ze om te investeren en ontwikkelen

 • no-profile-image

  Klaas

  De prijs gaat nog zeker 2 euro dalen, dan kan de nieuwe cooperatie ons een geweldige prestatieprijs uitbetalen. Hiermee wordt dan aangetoond, dat de fusie ons veel geld heeft opgeleverd en dat het zonder fusie nog veel slechter was geweest. Het bekende verhaal bij fusies, wie het gelooft mag het zeggen.
  Waarom hoor je nu zo weinig van de mensen bij onze cooperatie ? Zijn ze horende doof of ziende blind ? Of misschien al op vakantie!

 • no-profile-image

  voormalig

  het lijkt wel of ze der best doen om zo snel mogelijk die 1,2 miljard liter melk kwijt te raken

 • no-profile-image

  brabander

  Het valt mij nog mee, want ik heb een paar weken geleden al eens voorspeld, dat er over juli wel 1 euro af zou gaan, omdat de zomerheefing dan weg is. Het is slechts, 0,75 geworden.

 • no-profile-image

  bergop

  0nbegrijpelijk dat een bedrijf als friesland/campina hun "top"producten niet voor een rendabele prijs verkocht krijgen bij de inkooporganisaties van de supermarkten. Deze duur betaalde verkopers moeten een vuist kunnen maken met een merk als campina, iedere consument in nederland kent en wil campinaprodukten, maak daar dan eens gebruik van. Ik zie wel geen prijsverlagingen van de campinaprodukten in de winkelschappen dus men weet waar de grote winst zit, Roep voor mijn part op voor blokkades bij de winkels, de winkels zijn daar zeer huiverig voor. De maat is meer dan vol.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bergop, ik vind dat je een punt hebt. Er wordt miljoenen in sterke merken gestoken die juist als het minder gaat zouden moeten renderen. In de melkprijs zie ik er niets van terug. De melkprijs wordt immers voor een groot deel opgehangen aan leveranciers die minder sterke merken hebben en zich meer op basisproducten richten. Misschien komt er wat via de prestatietoeslag terug, maar dat is maar 25%, terwijl we er wel 100% in meefinancieren. Ik vind overigens dat friesland/campina zich beter eens kan meten met de 50% beste uitbetalers, moeten wij ook om te blijven bestaan. Misschien dat de verkopers dan wat meer druk voelen. Het is nu allemaal wel heel gemiddeld wat er gehaald moet worden.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Evelien, niet de bonussen koppelen aan de prestatietoeslag maar aan de garantieprijs. Hoe hoger de garantieprijs hoe beter.
  Bij de prestatietoeslag gaat er nog eens 60% naar de coop zelf, ofwel lagere garantieprijs is hogere prestatietoeslag is meer geld dat binnen de coop blijft i.p.v. dat het bij ons melkveehouders terecht komt.

 • no-profile-image

  martin

  Dames en heren melkveehouders! U begrijpt er nog steeds geen bal van, terwijl het toch zo simpel is. U maakt een product waar geen belangstelling voor is. Een beetje ondernemer die zich dat realiseert zoekt als de wiedeweerga een ander product. Maar u bent in het verleden in slaap gesust door subsidies, en u wordt nu in slaap gehouden door de inkomens toeslag (bijstand, dus). Slaap lekker door. Het tijdstip dat u hardhandig uit die slaap zal worden geschud, komt met rappe schreden dichterbij. Leden van Friesland Campina: de prijs die u nu krijgt is treurig laag, maar wordt in de benen gehouden door een greep van de directie in de kas. Die hopen dat de prijs weer aantrekt, en dan wordt het verschil weer bij gepast. Maar niet heus, want de prijs gaat alleen maar verder omlaag. Linksom of rechtsom blijft het een dikke sigaar uit eigen doos. Kijkt u straks maar naar de jaarcijfers, en let u dan vooral op het eigen 'vermogen'. Verdoe verder uw tijd met het voeren van acties tegen de lage melkprijs in de supermarkten. Op het totaal van de melk maakt dat minder dan 8% uit. U zou moeten kijken naar de prijs van kaas. Goudse en al die andere bulk. Vergelijk dat eens met Leerdammer, en dan ziet u meteen waarom daar de prijs niet zo dramatisch laag is. Maar ja, die hebben in het verleden fors geinvesteerd in een nieuw product. Investeren in de cooperatie is voor een boer vloeken in de eigen portemonnee. Daar krijgt u nu de rekening voor gepresenteerd.

 • no-profile-image

  Helaas ervaring

  Door de fusie konden ze meer machtzetten naar de afnemers werd vertelt! Wat is er van terecht gekomen?
  De melkprijs is bedroevend laag en in de winkel niet goedkoper! Waar blijft dat stuk wat er tussen zit? Gelukkig zijn we weg, we zagen de bui aankomen! De cooperaties zijn van en voor de boeren, daar zijn ze voor opgericht! Nu melken ze de boeren uit, de cooperaties zijn helaas veranderd, de bestuurders zitten er voor hun zelf en de cooperatie, niet voor de leden! Helaas hadden en hebben velen dit niet door. Daar zit ook het grootste probleem. Er moet ondernomen worden en vernieuwen er moet fris bloed door heen. Maar wel samen voor een goede boterham, en niet voor een fooi. Dan houdt je bedrijf het nooit lang vol! Het is een trieste constatering, maar in het bedrijfsleven moet je goed met jeledenof klanten kunnen samenwerken. Je moet ze niet afpersen of uitzuigen, want dit is geen reclame. Je kunt net zoveel reclame op de TV uitzenden als je wilt, maar eerlijk en met respect voor anderen zaken doen is de beste reclame.

 • no-profile-image

  jac

  Leuke rekenvoorbeeldjes. Je kan trouwens nog verder gaan.
  Maar als je de concurrentie met de wereldmarkt niet aandurft heb je toch een levensgroot probleem. Dat is jaren geleden allemaal beslist en zal nooit meer teruggedraaid worden. We zullen gewoon even door de zure appel heen moeten. Als over een tijdje de prijs weer omhoog schiet zal je blij zijn dat je volop mag melekn.

 • no-profile-image

  gert

  Ze geven wel 1 miljoen euro per week uit aan reclame,dat is ook wel sneu geld

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Sorry, ik bedoel: de lage melkprijs is voor het bedrijf.............

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  In het Nieuws van Omrop Fryslan verklaar RFC dat de lage melhet bedrijf geen bedreiging is, ook niet als de boeren ermee stoppen!!!!!
  Je gelooft je oren niet, is dit nog een cooperatie die vecht voor zijn leden.
  Niet dus.

 • no-profile-image

  huub

  Van melk verleasen gaat onze melkprijs niet omhoog. de leaser melkt 't echt wel vol, anders gaat ie geen melk leasen, een europese slachtpremie op melkkoeien, dat helpt, dan gaan de grote landen (duitsland & frankrijk) koeien slachten. De nederlandse melkveehouders zijn toch niet van plan minder te gaan melken.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Arjan, Ja ben het volkomen met je eens campina is een topproduct in de winkels maar de mensen die het product aan de retail verkopen of weggeven hebben helemaal geen lef om te zeggen voor deze prijs anders niet, kijk maar wat er met pijnenburg gebeurde daar ging de retail ook over stag dus trek die verkopers aan die stropdas die aan die dikke nek zit en ga het VERKOPEN

 • no-profile-image

  Boesje

  @kuipers, Welk najaar bedoel je? 2009 wordt het zeker niet. Ik denk 2011.

 • no-profile-image

  pietet

  Wij boeren veroorzaken zelf de slechte melkprijs. Ruim je koeien op die je toch niet meer gaat dekken en druk de krachtvoergift. Nog steeds melken boeren guiste koeien af en drukken ze meer dan 20 kg krachtvoer per 100 kg melk in een koe. Door guste koeien op te ruimen en krachtvoer te drukken en vervolgens melk te verleasen maak je van deze liters van het VERLIES DIRECT WINST. Het zou mooi zijn als er Europees aansprekende personen zijn die dit duidelijk kunnen maken aan de boeren, dit beperkt op een eenvoudige manier de verliezen per bedrijf, de aanvoer van melk en de melkprijs zal sneller herstellen. We hebben het in ons eigen hand. We zijn ZELF verantwoordelijk voor een goede melkprijs en niet de regering of quotering of melkfabriek. We moeten zelf met onze verliezen beperken door domme verliesliters als die van guste koeien en veroorzaakt door veel krachtvoergift niet te produceren en zo mee te deinen met de markt.

 • no-profile-image

  friesland campina lid

  maar wel de beste melkprijs van de eu [op de volgende overname ]

 • no-profile-image

  boertje uit utrecht

  supermarkt en consument moet eindelijk het essentieel belang van voedsel en voedselproductie inzien... op eu niveau moeten alle boeren partijen inzien dat het zo niet langer kan, als europa de voedselproductie, wat voor elk leven van essentieel belang is, veilig wilt stellen... moet er wat gebeuren... een week lang geen melk, varkens, kippen en runderen leveren... europa mag niet afhankelijk worden van voedsel import uit andere wereld delen...

 • no-profile-image

  Evelien

  Mijn voorstel is: koppel de bonussen van de hoge heren aan de uitgekeerde prestatieprijs. Er is geen betere motivator dan de eigen portemonnaie! Gaat de prestatieprijs voor de mvh. 1 cent omlaag, dan wordt de bonus met 5% gecorrigeerd. Te lang is geaccepteerd dat er topsalarissen uitgedeeld worden, zónder hier een prestatieverplichting aan te hangen.

 • no-profile-image

  J. Veehouder

  Beter iedereen in de EU produceert (tijdelijk) 5% minder.
  500.000 kg melk X 22,9 ct = €114.500
  475.000 kg melk X 30 ct = €142.500 nog beter is
  450.000 kg melk X 40 ct = € 180.000
  De konkurrentie met deze wereldmarktprijs ( 22 ct) kunnen we toch niet aan.

 • no-profile-image

  Arjan

  Martin je slaat een heleboel wartaal uit !!! Bekijk eerst eens wat friesland campina aan produkten produceert alvorens deze onzin uit te kramen. Je zult er versteld van staan wat ze allemaal produceren en hoeveel toegevoegde waarde produkten hierbij zitten (milner, vales, volmer, etc etc). Het is niet voor niets al jarenlang het grootste a merk in de nederlandse supermarktschappen. Gek he terwijl er volgens jou helemaal geen interesse is voor onze melk !!! En de melkprijs van fc is nog steeds een garantieprijs gebaseerd op diverse zuivelondernemingen in NL, belgie, duitsl., denem en zegt dus niets over de prestaties van fc. Laat je dus eerst wat beter informeren alvorens hier onzin uit te kramen !!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Jawel hoor, velen hebben het echt wel door!. Het management bij FC handelt meer met de gedachte dat de boeren er voor de coop zijn en niet andersom. Maar wie zal dat veranderen? leden op een ledenvergadering? daar gaat niets vanuit, komt niet verder dan de zaal waar het ongenoegen wordt geuit. En dan is het nog maar een enkeling die z'n misnoegen kenbaar maakt. De rest zit met rooie konen te luisteren. Die bijeenkomsten zijn er pro forma. Inbreng: niks, nothing at all. Ben je gek, haalt geen flikker uit. Als m.i.v. augustus de wintertoeslag er bij komt zullen ze de garantieprijs niet direkt verlagen. Nee, moet de eens opletten, dat doen de tactisch. Pas over september gaat de prijs weer omlaag. Ze doen alles om de reserve van de coop in stand te houden. Leden komen op de 2e plaats. De groeten allemaal

 • no-profile-image

  Mannes Lohuis

  Het is op zijn zacht gezegt bespottelijk dat FC geen hogere melkprijs uit betaald, ze zitten maar een fractie van de spotmarkt af .En dan maar schermen dat ze het gemiddeld zo goed doen , gemiddelden daar heb je niks aan,je moet ervoor zorgen dat je wat het saldo betreft bij de 5% beste bedrijven zit, dit geld voor een veehouder maar ook voor FC en verder geen GELUL.
  En wat die gemiddelden betreft even het volgende, een jager schiet twee keer op een haas 1 keer 1meter ervoor ,dan 1 meter achter de haas . gem.? juist ja raak maar de haas loopt nog.

 • no-profile-image

  kuijpers

  Pietet, helemaal mee eens en zo zijn we al lang bezig. Maar ieder mag voor hem/haar bepalen wat ze doet.
  Tevens is het wel raar dat de melkprijs daalt. De zuivelprijzen blijven al enkele weken stabiel (euro erbij euro eraf) tot licht stijgend, de spotmarkt bevindt zich ook al weer 4/5 weken boven de 20/21 eurocent. Dit (verlagening melkprijs en stijging zuivelprijzen) strookt in mijn beleving niet met elkaar.
  Maar ik heb de goede hoop (verwacht) dat de melkprijs in het najaar incl wintertoeslag zich toch weer op 30 euro / 100 kg bevind.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.