Home

Achtergrond 12 reacties

FrieslandCampina: aanvoer melk ligt in juni hoger

De melkaanvoer van zuivelcoöperatie FrieslandCampina is in de maand juni met 2,19 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De aanvoer is sinds een piek van ongeveer 168 miljoen kilo in week 19 gedaald tot zo’n 157 miljoen kilo in week 27. Dit blijkt uit de melkaanvoergegevens. Het gaat om de melkaanvoer na vetcorrectie. Ook in mei (+1,69 procent) en april (+1,43 procent) lag de melkaanvoer hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde de totale aanvoer van melk bij de melkfabrieken in Nederland in mei 2009 met 1,6 procent ten opzichte van mei 2008. De aanvoer kwam uit op zo’n 967.000 ton. Van januari tot en met mei is volgens het CBS ruim 4,7 miljoen ton melk aangevoerd. Het gaat om een teruggang van 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. De productie van melkpoeder, boter en kaas steeg in mei 2009 met respectievelijk 9,4, 6,6 en 0,7 procent ten opzichte van mei vorig jaar.

De productie van gecondenseerde melk daalde met 2,7 procent. In 2008 steeg deze productie nog met 4,6 procent ten opzichte van 2007. In de eerste 5 maanden van 2009 daalde de productie 7,2 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chrisje

  Nee zeg...de melkveehouders beginnen ook door te krijgen dat de weg voor meer voor minder doodlopend is voor bijna alle melkveehouderijen in Nederland. Het Lto mag wel uitkijken. Straks hebben zij niemand meer om te vertegenwoordigen. Die paar megabedrijven hebben straks het Lto niet nodig hoor....Zij worden dan wel vertegenwoordigd door de Rabobank.

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Zachte landing, onderbuurman, is heel simpel, er zijn gewoon veel minder boeren om de landing te maken, dus geeft niet zo'n klap...
  schenk is niet voor niets door Endemol gevraagd om te acteren, hij is natuurtalent!

 • no-profile-image

  De malle boer

  Voor deze prijs wil toch iedereen graag melken???????!!!!!!!!

  Het zijn boeren (echte kerels) geen kleine kinderen, ZIJ maken de beslissing voor de huidige prijs wel of niet te produceren.....wat hun beweegreden ook mag zijn.............

 • no-profile-image

  ben net begonnen

  Helemaal mee eens janneman, Vorig jaar hebben wij ook een tank melk over het land gesproeit, doe het met alle plezier weer, maar eerst even diegenen die vorig jaar zo tegen de acties waren!!
  Als je nu de aflossing van je bedrijf hebt stilgezet, ben je wel je eigen boerderij aan het huren, en denk erom, ALS HET DE BUURMAN SLECHT GAAT, GAAT HET UZELF NIET VEEL BETER!!!
  Dus, ik ben ervoor om met z'n allen het kraantje maar open te zetten, en niet eerder weer leveren totdat wij met z'n allen een eerlijke melkprijs krijgen, en dat we weer met plezier onze koeien kunnen melken!!!!

 • no-profile-image

  Janneman

  Als de directe kosten zoals voer, gezondheid, fokkerij, loonwerk, mest- en zaaikosten, nutskosten, betaalde arbeid, rente, aflossing structureel hoger zijn als de melkinkomsten kan het niet lang duren of het gaat helemaal mis. Bij een jaarmelkprijs van ca 25 cent waar we naar toe gaan, zijn er zeer weinig - minder dan 25% - die dit langer volhouden. Er rest slechts een remedie: ALLEMAAL de melk een week weg laten lopen en Nederland staat op zijn kop.....
  Wij als boeren hebben de sleutel in handen, maar geven hem veel liever gratis weg aan onze zuivelverwerkers en retail.

 • no-profile-image

  Gaatze

  dat komt door de acties van v orig jaar...

 • no-profile-image

  HARRY

  als de melkprijs wat lager is moet je juist meer produceren om de gelijke omzet te behouden .
  Vraag maar aan L.T.O. voorman Schenk
  Hoezo zachte landing ?

 • no-profile-image

  gert

  Al die nieuwe stallen staan er niet voor niets,die boeren moeten gewoon hard melken,ook met een lage melkprijs

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Vorig jaar tijdens de acties, waren er heelveel boeren, die met gemak melk konden produceren voor 25 cent.
  Het valt mij op dat er op dit moment weinig boeren zijn die aangeven dat ze dit ook nu nog gemakkelijk kunnen.

 • no-profile-image

  veeboer

  de melkveehouders vinden de melkprijs op dit ogenblik nog hoog genoeg getuige de aanvoer.
  Was de prijs te laag dan stokte de aanvoer wel.

 • no-profile-image

  domme albert

  Dat wordt dan wederom Nederland tegen de rest van de EU. In de rest van Europa maar acties voeren en wegblokkades opwerpen en Nederland maar tegen de klippen omhoog melken. Zal voor de minister in Brussel toch nog een hele toer worden om haar collega's te overtuigen dat het hier ook slecht gaat in de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Inderdaad Gert die stallen staan er toch en de investering is gemaakt en zal op de een of de andere manier terug moeten zo is het ook in de VS gaan nu massaal vee afslachten maar als het omkeerpunt wat de prijs betreft weer komt dat gaan al die stallen weer vol en moet je maar afwachten of de markt dit aanbod weer aankan zo krijgen we een iets wat de andere sectoren al aan gewent zijn

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.