Home

Achtergrond

Franse telers roepen op tot aankoop seizoensproduct

Franse groente- en fruittelers willen de consument ertoe aanzetten meer seizoenproducten te kopen.

Door het goede weer is er veel aanbod uit eigen land, terwijl Nederland en België de Franse markt overspoelen met producten die ze door de crisis niet in Oost-Europa kunnen afzetten.

De mobilisatie van de telers is afgekondigd door groente- en fruitkoepel Interfel. Om de vraag meer dynamiek te geven, gaat Interfel een nationale reclamecampagne voeren. De organisatie heeft landbouwminister Bruno Le Maire om steun gevraagd. Eerder al drong telersorganisatie FNPF erop aan toch vooral groente en fruit uit eigen land te kopen.

"Deze beslissing is genomen vanwege de buitengewoon gespannen situatie op alle markten voor zomerproducten", aldus Interfel. Ondanks een buitengewoon goede kwaliteit en lagere prijzen stokt de afzet. "De mensen moeten zo gauw mogelijk weer zin krijgen om verse waar te kopen."

"De lagere verkoopprijs vertaalt zich in een lagere opbrengst voor de teler. Een toenemend aantal verkeert dan ook in grote moeilijkheden", zegt Interfel.

Of registreer je om te kunnen reageren.