Home

Achtergrond

Franse perziktelers blokkeren grens Spanje

Verbrande autobanden, tonnen gestorte perziken en appels op de snelweg bij Perpignan.

Ongeveer tweehonderd Franse fruittelers hebben gisterochtend de Frans-Spaanse grens bij Perpignan geblokkeerd. De actievoerders hielden het vrachtverkeer tegen, maar lieten personenwagens door. Aan de Franse kant van de grens stond enkele uren na de blokkade zo’ n 20 kilometer file. De Franse telers willen vooral de invoer van goedkoop fruit uit Spanje tegenhouden. Ze spreken van oneerlijke concurrentie vanwege lagere kosten in Spanje. Foto AFP

Loonbedrijf Kats uit Numansdorp oogst een perceel tarwe in Oud-Beijerland in de Hoeksche Waard. De opbrengsten zien er goed uit, zegt Leen Kats. ”We hebben inmiddels eenderde van het tarweareaal geoogst. Op dit perceel was het vochtgehalte 15,8 procent. Dus dat is goed. Ook de oogst van zomergerst is begonnen. Daar halen we regelmatig een opbrengst van 8 ton per hectare. We hadden zelfs een topper van 9,3 ton zomergerst per hectare.” Foto Rein Geleijnse

Een medewerker van fruitteler Bennie Derkzen uit het Gelderse Groessen snijdt de uitlopers uit de aardbeienplanten. ”Op die manier gaan alle voedingsstoffen naar de vrucht,” verklaart de teler. Derkzen heeft 1 hectare aardbeien op stelling onder kappen. Ook teelt hij kool en prei en houdt hij nog honderd stuks jongvee. De kwaliteit van de aardbeien is weer wat beter. ”Nu is het koeler, maar het is een poosje te warm geweest waardoor de aardbeien niet goed uitgroeiden.” Derkzen zet zijn aardbeien af aan Veiling Zaltbommel, maar verkoopt ook aan huis en aan de handel. ”De prijzen zijn weer wat beter, nadat ze de laatste 14 dagen waren gedaald. Dat komt door de teruglopende aanvoer.” Foto Jeannette Zinger

Onderzoeker Jaap van ’t Westeinde van proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw-Beerta laat zien hoe groot de suikerbieten al zijn. Het bieteninstituut IRS voorspelde op basis van groeimodellen dat de suikeropbrengst dit jaar een nieuw record kan bereiken van 12,6 ton per hectare. Ook op de proefboerderij staan de bieten er bovengemiddeld bij, zegt Van ’t Westeinde. ”Het groeiseizoen ging goed van start. Op 1 juni was het gewas al dicht. Dat is bijna drie weken eerder dan normaal.” Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.