Home

Achtergrond 193 x bekeken

'Franse kaasfabrikant Entremont fuseert of stopt'

De Franse kaasfabrikant Entremont zal binnen een paar weken fuseren of stoppen. Die boodschap heeft de vereniging van leveranciers opgepikt tijdens overleg met de bedrijfstop.

Entremont legde over juli en augustus een melkprijs op tafel gelegd van 245 euro per 1.000 liter. Dat is weliswaar flink onder de nationale afspraken van 255 euro voor juli en 275 euro voor augustus, maar wel hoger dan de 219 euro waarmee Entremont eerder kwam. Met de toezegging hopen Entremont – en minister Le Maire van landbouw die persoonlijk als bemiddelaar optrad – nieuwe protesten van de melkveehouders voorlopig af te wenden.

Inmiddels heeft directeur ­Michel Léonard van het grootste Franse zuivelbedrijf Lactalis (Président) laten weten dat hij belangstelling heeft voor de industriele installaties van Entremont. Lactalis wil bij een eventuele overname samenwerken met Sodiaal, de grootste geïntegreerde zuivelcooperatie van het land.

Léonard denkt dat Entremont verzwakt is door het eigen businessmodel waarbij 40 procent van de melk wordt verwerkt tot boter en melkpoeder en ook nog eens 90 procent van de geproduceerde Emmenthal wordt verkocht onder goedkope eigen winkelmerken. "e hebben nog geen enkel bod op tafel gelegd laat staan dat we een prijs in ons hoofd hebben."

De vakbonden hebben zich inmiddels uitgesproken tegen een overname door Lactalis omdat zij vrezen dat daardoor veel banen in gevaar komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.