Home

Achtergrond 328 x bekeken

Franse fruittelers blokkeren grens Spanje

Ongeveer 200 Franse fruittelers hebben vanochtend de Frans/Spaanse grens bij Le Perthus ten zuiden van Perpignan enkele uren geblokkeerd.

De actievoerders hielden het vrachtverkeer tegen maar lieten personenwagens wel door. Vakantiegangers werden ook getrakteerd op gratis perziken, appels en ander fruit. Aan de Franse kant van de grens stond enkele uren na de blokkade zo’ n 20 kilometer file.

De Franse telers willen vooral de invoer van goedkoop fruit uit Spanje tegen houden. ‘’Wij voeren een symbolische actie tegen de houding van de grote winkelbedrijven en de groothandel die nog altijd niet meer producten uit Frankrijk zelf in willen kopen, ‘’ aldus Gerard Majoral, regionaal vertegenwoordiger van de boerenbond FNSEA.

Volgens Majoral is de donderdag uitgekozen omdat dat een belangrijke dag is voor de bevoorrading voor het weekeinde. De Franse telers vinden dat de Spanjaarden oneerlijke concurrentie bedrijven omdat de sociale lasten in hun land lager zijn en ze ook goedkope arbeidskrachten ook Zuid-Amerikaanse landen inzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.