Home

Achtergrond 174 x bekeken

Frankrijk wil landbouw net zo reguleren als de banken

Frankrijk wil dat er voor de landbouw net zo veel regule­ring komt als er voor de financiële sector na de crisis wordt overwo­gen.

”De agrarische sector is stra­tegisch te belangrijk om aan de marktkrachten alleen over te la­ten”, aldus de nieuwe Franse mi­nister voor landbouw, visserij en voeding Bruno Le Maire na zijn eerste onderhoud met voorzitter Jose Manuel Barroso van de Eu­ropese Commissie.

”We hebben in de financiële sector gezien wat er gebeurt als je het laat beheren door de markt zelf”, denkt Le Maire. Volgens de Franse bewindsman zal regule­ring ’de komende jaren voor Frankrijk de rode draad zijn bij de onderhandelingen over de toe­komst van het landbouwbeleid’.

Zware reguleringen – waarvan Le Maire overigens nog geen voor­beelden wil noemen – moeten er­voor zorgen dat de boeren verze­kerd zijn van ’stabiele en aan­vaardbare inkomsten’. ”De huidi­ge wisselvalligheid op de markten is niet houdbaar”, denkt de minis­ter.

Vorige week meldde zijn minis­terie dat het gemiddelde boeren­inkomen in Frankrijk vorig jaar met 20 procent is gedaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.