Home

Achtergrond 2 reacties

Focus verleggen

Onderzoek in opdracht van de Britse voedsel- en warenautoriteit toonde deze week aan dat biologische voeding niet gezonder is dan gangbare voeding. Het is niet het eerste onderzoek dat dit uitwijst; meerdere onderzoekers hebben al aangetoond dat biologisch niet gezonder is.

Daarmee valt een belangrijke bouwsteen weg onder de promotie van biologische producten. Organisaties als Biologica moeten daarom een andere insteek voor hun promotie kiezen, want de consument zal niet snel meer vallen voor het gezondheidsargument. Om de biologische sector te laten groeien, moeten ze met goede nieuwe argumenten komen. Dierenwelzijn en milieu zijn daarbij de grootste kanshebbers, want dat zijn de overgebleven voordelen van biologisch. Ook daar komt de concurrentie om de hoek kijken. Er zijn veel initiatieven die op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn dicht bij biologisch komen. Bijvoorbeeld de Volwaard Kip of het tussensegment vlees van Albert Heijn.

De biologische sector moet alles uit de kast trekken om meer mensen er van te overtuigen biologische producten te kopen. Het gezondheidsaspect was een zeer belangrijk argument om voor biologisch te gaan. En nu dat wegvalt, is het nog maar de vraag of genoeg overblijft om de biologische sector te laten groeien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Jens

  beeetje te kort door de bocht: Het onderzoek in kwestie onderzocht andere onderzoeken. Dor de onderzoekers is ook voor ons de belangrijkste conclusie dat veelal het beschikbare onderzoek (zowel positief of negatief) niet altijd van hoge kwaliteit is. Het voelt wat kinderachtig wanneer ik de onomstotelijke bewijzen dat sommige biologische voeding zeer zeker " gezonder" is hier ga neerpennen. Maar niet alleen kinderachtig, maar ook oliedom. Als " biologisch" de weg in zou slaan van steeds sterkere gezondheidsclaims op productniveau is dat de weg volgen van nutritionisme en kom je uiteindelijk uit bij functional foods. Zaken die bij een gans ander voedselparadigma horen dan waar Biologica voor staat. Biologisch gaat zeer zeker ook over hoe je met je voeding (-en je leven) omgaat. Mensen die bewust bio kopen gaan dikwijls anders met hun gezondheid om dan mensen die dat niet doen.
  Maar waar het ECHT om gaat is dat teveel wetenschappers de afgelopen 50 jaar "partij" kozen en al naar gelang hun pet die uitkomsten verkregen die hen aanstonden. Dit rapport geeft mijn inziens een duidelijke waarschuwing daarover.

 • no-profile-image

  gert

  Inderdaad ,biologisch zit vaak tussen de oren,maar als boer of ondernemer als je de kost ermee kan verdienen heb ik er geen moeite mee,de consument wil toch wat te kiezen hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.