Home

Achtergrond 178 x bekeken

'Fiscale noodtoestand' in Californië

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft gisteren de 'fiscale noodtoestand' uitgeroepen in de grootste Amerikaanse staat.

Californië kan vanaf vandaag zijn rekeningen niet meer betalen. Dit komt vooral door sterk teruggelopen belastinginkomsten vanwege de economische crisis.

De staat heeft een kastekort van 2,8 miljard dollar (2 miljard euro). Dit bedrag zal na twee jaar zijn opgelopen tot 24 miljoen dollar (17 miljard euro) tenzij Californië flink bezuinigt op allerlei publieke diensten, van onderwijs tot armoedebestrijding, aldus de gouverneur.

Schwarzenegger heeft al bevolen, dat veel overheidsgebouwen een jaar lang de eerste, tweede en derde vrijdag van de maand dicht zijn. Zo kunnen er die dagen bijvoorbeeld geen rijbewijzen of bouwvergunningen worden afgehaald. De desbetreffende ambtenaren worden drie dagen per maand minder uitbetaald. Ziekenhuizen, gevangenissen en onderdelen van de politie kunnen wel gewoon open blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.