Home

Achtergrond 181 x bekeken

First Milk verlaagt melkprijs voor nieuwe leden

De Britse coöperatie First Milk verlaagt vanaf 1 augustus voor de ruim 400 nieuwe leden die overkomen van het failliete Dairy Farmers of Britain de melkprijs.

Die stond op 22 pence per liter (25,7 eurocent), al onder kostprijs, maar wordt 18,65 pence per liter (21,8 eurocent). First Milk stelt dat in de acht weken die zijn verstreken na het faillissement van Dairy Farmers of Britain de marktomstandigheden zijn verslechterd. De National Farmers Union, de grootste belangenorganisatie, noemt het een "vernietigende slag in het gezicht" van melkveehouders.

"Om eerlijk te zijn tegenover First Milk denk ik dat we moeten wachten wat in september gebeurt met prijzen. Dan kunnen we prestaties over drie maanden vergelijken met die van anderen", aldus voorzitter Gwyn Jones. Voor de veehouders is de verlaging extra zuur omdat ze in mei vanwege het faillissement helemaal geen cent ontvingen.

Ze zitten op zwart zaad. Jones noemt de verlaging van de uitbetaalprijs "groot en onverwacht". "Dit is totaal niet vol te houden. We moeten streven naar veel betere communicatie en een duidelijke zakelijke strategie naar boeren toe. Zeker in deze turbulente tijden."

De Engelse Kamercommissie voor plattelandszaken stelt, overigens tegen de wil van de Britse minister van landbouw Brendan Smith, een onderzoek in naar de omstandigheden rond het faillissement van Dairy Farmers of Britain.

Of registreer je om te kunnen reageren.