Home

Achtergrond 8 reacties

Faunafonds versoepelt regels ganzenschade

Het Faunafonds versoepelt de regels voor het verhalen van ganzenschade op percelen grasland, graszaad en graan.

De grondgebruiker kan vanaf zes maanden na inzaai volstaan met jacht. Er hoeft dan geen vogelverschrikker of knalapparaat meer te worden plaatsen. Volgens de regels van het Faunafonds is de grondgebruiker verantwoordelijk voor het voorkomen en beperken van schade. Daarom stelt het fonds eisen aan boeren voordat het uitkeert. Het inzetten van visuele middelen, zoals vogelverschrikkers, leidt bij veel boeren tot ergernissen.

Volgens secretaris Henk Revoort heeft het Faunafonds de regels versoepeld omdat steeds duidelijker werd dat de verplichte afschrikmethoden weinig tot niets meer uithalen wanneer het gewas, en dan met name granen, hoog groeit. Het aantal ganzen dat overwintert en overzomert is sinds 2002 sterk gegroeid, aldus Revoort. Er overwinteren zo’n twee miljoen ganzen en 800.000 smienten in Nederland. Ze eten circa 1 kilo droge stof, bijvoorbeeld gras, per dag.

Ze veroorzaakten vorig jaar het grootste deel van de in totaal 11,2 miljoen euro die het fonds uitkeerde. Steeds meer grauwe ganzen en kolganzen blijven ook in de zomer. "Het betreft vaak aangeschoten beesten die niet meer terug naar Spitsbergen of Siberië kunnen vliegen. Ze blijven en planten zich voort."

Het ministerie van landbouw heeft voor de winterperiode 80.000 hectare aan fourageergebieden aangewezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wordt tijd dat de boer volledig schadeloos gesteld wordt,de nederlanders zeggen altijd dat ze veel voor de natuur over hebben,moeten ze ook maar eens laten zien

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Weinig ganzen op de zwarte cross.....

 • no-profile-image

  Best Wimpie

  Heren jagers, hier ligt toch een kans om een goede PR neer te zetten! Goed voorbereid kun je een gans wel degelijk van schadepercelen houden! Hieraan houd je een mooie jachtochtend (of avond) aan over, een meewerkende landbouwer en een diepvries aan vlees.
  De wet laat het toe!

 • no-profile-image

  binnen

  inderdaad jan. het grossiert in grauwe zomerganzen die broeden in natuurterreinen zoals van it fryske gea.
  Boeren moeten bergen voorzorgmaatregelen treffen, terwijl ze weten dat het dweilen met de kraan open is.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Nou dat is dan mooi maar wat schiet Gijs Gans hier nou mee op? Ik neem aan dat ie wel wat maiskorrels als ontbijt gaat krijgen.

  Platvoeten zijn mooi !!!!

 • no-profile-image

  gans met vliegverbod

  nee joh, met aangeschoten bedoelen ze dat de ganzen teveel drank op hebben en niet meer terug mogen vliegen. Bij het faunafonds lallen ze wel meer wat.

 • no-profile-image

  jan

  de beschuldeging dat ze aangeschoten zijn gaat echt alle perken te buiten.
  dit toont maar weer eens aan, hoeveel onkunde er bij LNV heerst

 • no-profile-image

  gansje

  Ha, de regels worden versoepeld, zodat we geen vogelverschrikkers meer hoeven te plaatsen... scheelt dat even aan tijd! Jammer dacht eindelijk dat ze eens het eigen risico gingen afschaffen en de daadwerkelijke schade eens gingen vergoeden in plaats van het fooitje wat je voor de geleden schade ontvangt. Niet alleen de schade maar ook de arbeidstijd welke erin gaat per dag om die beesten te verjagen...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.