Home

Achtergrond 182 x bekeken

ExxonMobil stort zich op algenbrandstof

Na marktleider Shell richt ook de op één na grootste oliemaatschappij zich toenemend op biobrandstoffen.

Het Texaanse concern steekt het recordbedrag van 600 miljoen dollar (430 miljoen euro) in de ontwikkeling van biodiesel op algen. Enkele jaren geleden vergeleek bestuursvoorzitter Rex Tillerson biobrandstoffen nog met zelfgestookte alcohol of "moonshine." Nu streeft ExxonMobil met zakenpartners Synthetic Genomics naar "een koploperpositie in een veelbelovende markt."

De verbinding met Synthetic Genomics is volgens analisten niet onbelangrijk. De wortels van het in San Diego gevestigde biotechconcern liggen bij een pionier op het gebied van genoomonderzoek: J. Craig Venter. "We hebben letterlijk gekeken naar elke optie die we konden bedenken," aldus Emil Jacobs, vice-voorzitter van de onderzoeksafdeling van ExxonMobil. "We hadden verschillende parameters in ons hoofd. Schaal was het belangrijkste want voor transportbrandstoffen geldt dat je moet kunnen opschalen."

Jacobs stelt dat het geen eenvoudig proces wordt. Fabrieken die op commerciële basis algen produceren draaien volgens Jacobs pas over 5 tot 10 jaar. Het is volgens Jacobs echter wel een noodzakelijk proces.

"Broeikasgassen kunnen verminderd worden door gebruik te maken van zonlicht en CO2 voor het kweken van fotosynthetische algen. Dit gaat niet ten koste van de beschikbaarheid van drinkwater en akkerland en dus niet van de voedselproductie." Algen hebben net als andere planten koolstofdioxide nodig om te groeien. Synthetic Genomics gaat met name kijken naar genetisch gemodificeerde algen die koolstofdioxide dat wordt uitgestoten door energiecentrales kan absorberen.

Volgens marketingmanager van de Nederlandse biobrandstoffenpionier Frans Swarttouw van Argos Oil wordt ook in Nederland volop gekeken naar algentechnologie. Gezien de omzet van ExxonMobil, vorig jaar 340 miljoen dollar, is de waarde van de investering moeilijk in te schatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.