Home

Achtergrond 464 x bekeken

Extra mestgift beperkt tot 'friet en biet'

De extra bemesting voor gewassen met bovengemiddelde opbrengst is alleen toegestaan voor suikerbieten en frietaardappelen.

Minister Verburg wil daar de komende jaren geen andere gewassen aan toevoegen.

In een debat over een wijziging van de Meststoffenwet vanmorgen in de Tweede Kamer uitten CDA,VVD en SGP hun teleurstelling over de zuinige differentiatie in bemestingsnormen die de minister in het nieuwe Nitraatactieprogramma wil doorvoeren. De Kamer wil al veel langer dat bemestingsnormen beter aansluiten op extra hoge opbrengsten. Maar de minister beperkt die 'opbrengst-differentie' in de periode 2010-2014 tot "friet en biet", zoals ze zelf zei.

De reden is dat deze twee gewassen een gecontroleerd afzetkanaal hebben en controle op claims van bovengemiddelde opbrengst goed mogelijk is. Bovendien is de plusbemesting voor deze twee gewassen afgekaart met de Europese Commissie. Verburg waarschuwde dat de derogatie van de gebruiksvoorschriften van stikstof in gevaar komt als ze onderhandelingen heropent.

CDA-Kamerlid Koopmans diende ondanks Verburgs bezwaren een motie in die de minister vraagt toch het aantal gewassen te verruimen. De minister ontraadt aanneming van de motie, maar zegde wel toe in de loop van de periode 2010-2014 de mogelijkheden te verkennen de bemestingsnormen ook voor andere gewassen te verruimen.

Aanleiding voor het debat was de differentiatie van de gebruiksnormen fosfaat naar gelang de fosfaattoestand van de grond. Die differentie was al aangekondigd maar moet in de Meststoffenwet worden vastgelegd. De differentie en ook het wetsvoorstel hebben brede steun in de Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.