Home

Achtergrond 207 x bekeken

Extra MKZ-eisen voor afvoer product van zelfzuivelaars

Het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) stelt voor om extra eisen op te leggen op de afvoer van (rest)producten van boerderijzuivelbereiders.

Dit moet de kans op verspreiding van mond- en klauwzeer kleiner maken. De VWA heeft op verzoek van het ministerie van landbouw gekeken naar de risico’s van handel in bijvoorbeeld rauwe melk en rauwmelkse wei van zelfzuivelaars. Hierbij is gekeken naar de situatie waarbij MKZ nog niet is opgemerkt. Bij de analyse is gebruik gemaakt van een onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Rauwe melk bestemd voor veevoerdoeleinden mag volgens het advies een bedrijf niet af, omdat de kans op nieuwe uitbraken heel groot is als het virus zich via rauwe melk verspreidt. Bij de afvoer van rauwmelkse wei is dit risico kleiner. Maar dan moet wel worden zeker gesteld dat de wei tenminste zestien uur wordt opgeslagen onder zure omstandigheden.

Verder stelt het bureau voor om de transportafstand van rauwmelkse wei die bestemd is voor veevoer aan een maximum te binden, zodat een eventuele besmetting in elk geval binnen een regio blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.