Home

Achtergrond 192 x bekeken

Export sierteelt daalt eerste zes maanden met 6 procent

De exportwaarde van snijbloemen is in juni voor het eerst sinds lange tijd gestegen, met 5 procent.

De exportomzet van bloemen en planten is het eerste halfjaar niettemin met 6 procent gedaald.

Dat blijkt uit statistieken van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Tot en met juni is de exportwaarde van bloemen gedaald met 11 procent. De pot- en tuinplanten afzet noteerde een kleine plus van 1,5 procent. De prijsvorming voor praktisch alle producten blijft zorgwekkend laag, aldus de HBAG. De Duitse markt is stabiel.

De export in juni bevestigt de trend dat de pot- en tuinplantenafzet zich structureel beter ontwikkelt dan die van snijbloemen. De afzet in juni is enigszins vertekend, doordat een deel van de omzet voor de dit jaar extreem laat vallende Franse Moederdag in de afgelopen maand werd geregistreerd. Frankrijk pluste in juni met 28 procent tot 62 miljoen euro, maar loopt tot en met juni vooral door een krimp bij de bloemen 4 procent achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.