Home

Achtergrond 199 x bekeken

Export fokvee loopt naar omstandigheden goed

De handel in fokvee valt gezien de economische omstandigheden niet tegen.

Wel blijkt het in de praktijk lastig om verloren markten terug te veroveren. Dat meldt directeur Johan van den Berg van exportorganisatie Veepro. De export van fokvaarzen trekt langzaam weer aan. Met steeds meer landen worden nieuwe exportovereenkomsten gesloten. Zo is het inmiddels weer mogelijk om fokvee te exporteren naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Rusland. Onlangs is daar nog Kroatië bijgekomen.

Blauwtong

Door exportbeperkingen rond blauwtongtype 8 en, later, -type 6 zijn de Nederlandse handelaren vorig jaar een deel van de exportmarkt kwijtgeraakt aan met name de Duitsers en in mindere mate de Fransen. Het blijkt volgens Van de Berg in de praktijk moeilijk om marktaandeel terug te winnen. Hij is blij dat er tot nu toe nog geen nieuwe gevallen van blauwtong zijn vastgesteld. Dit zou de export wederom in één keer kunnen stilleggen.

Momenteel wordt er vooral gewerkt aan het verder uitbreiden van het aantal exportovereenkomsten. Op het lijstje staan onder meer Kazachstan en de Oekraïne, van oudsher landen die veel dieren importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.