Home

Achtergrond 493 x bekeken 11 reacties

Europese melkprijzen van piek naar diep dal

De Europese prijzen voor boerderijmelk dalen dit jaar waarschijnlijk naar het laagste peil in 25 jaar.

In Nederland waarschijnlijk zelfs naar het laagste niveau in 30 jaar. Dit zei Willem Koops van het Productschap Zuivel bij de presentatie van het LTO melkprijzenonderzoek 2008.

In 2008 ontving de Europese melkveehouder een nog gemiddelde melkprijs van € 34,63 per 100 kilo. Daarmee werd een recordprijs neergezet. Nog nooit waren de melkprijzen zo hoog. Ook in 2007 was een hoge prijs ontvangen: € 32,52 gemiddeld. In 2008 kwam er echter nog 6,5 procent of €2,11 per 100 kilo bij.

Dit jaar zal bij lange na niet zo’n hoge prijs worden behaald. Integendeel. Het wordt de laagste prijs sinds tientallen jaren, zei ook voorzitter Siem-Jan Schenk van de LTO vakgroep Melkveehouderij.

Toch is hij niet pessimistisch. "De melkveehouderij gaat momenteel door een diep dal, dat wordt verergerd door de economische crisis waarin de wereldeconomie zich bevindt, maar nu zijn de melkprijzen voor niemand renderend. Dat kan dus niet zo blijven", aldus Schenk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietet

  Wij boeren veroorzaken zelf de slechte melkprijs. Ruim je koeien op die je toch niet meer gaat dekken en druk de krachtvoergift. Nog steeds melken boeren guiste koeien af en drukken ze meer dan 20 kg krachtvoer per 100 kg melk in een koe. Door guste koeien op te ruimen en krachtvoer te drukken en vervolgens melk te verleasen maak je van deze liters van het VERLIES DIRECT WINST. Het zou mooi zijn als er Europees aansprekende personen zijn die dit duidelijk kunnen maken aan de boeren, dit beperkt op een eenvoudige manier de verliezen per bedrijf, de aanvoer van melk en de melkprijs zal sneller herstellen. We hebben het in ons eigen hand. We zijn ZELF verantwoordelijk voor een goede melkprijs en niet de regering of quotering of melkfabriek. We moeten zelf onze verliezen beperken door domme verliesliters als die van guste koeien en veroorzaakt door veel krachtvoergift niet te produceren en zo mee te deinen met de markt.

 • no-profile-image

  paul

  welkom op de vrije wereldmarkt, waar alleen het recht van de sterkste en de goedkoopste geldt.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Wij belanden in een crisis dertiger jaren.
  De prijs steeg pas toen de productie daalde in 1939. aanbod krap prijs omhoog. LTO kom op en reguleer een goede melkprijs voor je boeren. Hoe?
  Productie beperken Europees.

 • no-profile-image

  brabander

  Nu was ik van plan hier meer op te reageren, want tegen zoveel onbenul helpt toch niets. Beste varkenshouder, wat voor voordeel heb jij er nu aan om je misnoegen, zeg maar afgunst, jegens de melkveehouderij de uiten. Het zijn hier telkens weer die varkensmesters, die met een heel andere tak van sport bezig zijn, die zich op zo'n simpele manier zitten af te geven op de melkveehouderij. Met "welkom op de vrije markt"en "wij willen ook steun" en "LTO doet voor ons niks". Waar bemoeit U zich mee?, U bereikt alleen maar dat zelfs ik varkensstront voortaan vind stinken, begriojpt U. Kunt U zich misschien beter met uw eigen zaken bemoeien? Ziet U ooit een melkveehouder of een akkerbouwer op deze wijze rageren jegens de varkenshouderij? Ik niet. Nu zijn die mensen ook wel met een ingewikkelder kunstje bezig hoor!

 • no-profile-image

  varkensboer

  wanneer gaat bij jullie veehouders de ogen eens open, Jullie komen op de vrije wereldmarkt en jullie blijven op de wereldmarkt. Quotum verlaging in de EU zal niets helpen want de landen buiten de EU zullen bij een stijgende prijs onmiddelijk weer meer gaan produceren en de prijs zal weer dalen. De opbrengstprijs gaat altijd weer naar de kostprijs. Wij varkenshouders zijn nog nooit anders gewoon geweest, dus melkveehouders wen hier ook maar aan inplaats van te klagen hoe slecht het wel niet is. Ook jullie zullen het in de toekomst zonder subsidie moeten doen en dat is heel goed!

 • no-profile-image

  gebeten hond

  siem jan het zoveelste lulverhaal. lto en de overheid samen met de bank, jullie zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het feit dat met opzet het aantal bedrijven vermindert wordt, dus schaalvergroting ten koste van de gewone boer, die op kan rotten. ik zeg mijn lidmaatschap nog liever vandaag op dan morgen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @pietet, Tiel, en hoeveel winnen wij met deze actie, een paar procent minder melk! Dan helpt het dus nog veel beter om die quotumverruiming heel snel terug te draaien!

 • no-profile-image

  Boerin uit Gelderland

  Pietet , als dit de oorzaak zou zijn zouden we allemaal wel erg dom zijn niet?Dus mensen alle guste koeien weg en er wordt weer winst gemaakt!

 • no-profile-image

  melkvee

  ik heb bedankt voor lto mischien worden ze wakker

 • no-profile-image

  afgemolken koe

  volkomen gelijk gebeten hond. die jan siem moet eens ophouden met die ach en wee verhalen en een voorbeeld nemen aan DAF EINDHOVEN. ik kom net van een verjaardag feestje. vrienden werken bij DAF. kijk jan siem DAF heeft productie met 70 procent verlaagt en personeel heeft weken extra vakantie met behoud van loon en krijgen nu weer vakantie en zelfs DAF draait winst. CONCLUSIE JAN SIEM WEES CREATIEF EN REGEL DIT OOK VOOR ONS KOEIENBOEREN IN PLAATS VAN ALSMAAR JA TE KNIKKEN.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Brabander het is niet alleen de varkenshouderij die zo over de melkveesector denkt ALLE andere welke aan de vrije markt zijn overgeleverd denken er zo over jullie hebben te lang in een beschermde wereld geleefd

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.