Home

Achtergrond 193 x bekeken

Europese alpenboer verdient helft van collega in vlak gebied

Het inkomen uit bedrijf van melkveehouders in bergachtige streken is gemiddeld 47 procent lager dan dat van hun collega’s in niet-kwetsbare gebieden. Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Het verschil met melkveehouders die wél in een kwetsbaar ('less favoured') maar níet bergachtig gebied zitten is weliswaar kleiner, maar nog altijd zo’n 30 procent. Hierbij is overigens geen rekening gehouden met inkomsten van buiten het bedrijf, zoals uit toerisme en bosbouw.

De inkomensverschillen zijn te verklaren uit hogere vaste kosten voor de bergboeren, een gemiddeld kleinere bedrijfsomvang en minder voorraadvorming.

Stimuleringsbeleid bergboeren

De Europese Commissie herziet momenteel het stimuleringsbeleid voor bergboeren. Ze wil deze meer dan nu beperken tot boeren die te maken hebben met fysiek lastige omstandigheden, zoals bergen, een minder geschikte bodem en een minder geschikt klimaat.

Sommige EU-landen wijzen nu ook streken aan met een lage bevolkingsdichtheid en lage productiviteit, zonder dat direct sprake is van natuurlijke handicaps. Aan die praktijk wil Brussel paal en perk stellen.

Volgens cijfers van de Commissie krimpt de bevolking in bergstreken minder dan in niet-kwetsbaar gebied: jaarlijks min 0,2 tegen min 0,7 procent, in de periode 1995-2005.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.