Home

Achtergrond

Europarlementariërs touwtrekken om beste baantjes

De nieuwe en de herkozen Europarlementsleden zijn achter de schermen druk aan het touwtrekken over functies in de nieuwe zittingsperiode.

Dinsdagochtend in Straatsburg begint de nieuwe termijn van vijf jaar voor het Europees Parlement. Hans van Baalen (VVD), Wim van de Camp (CDA) en anderen moeten in de slag met buitenlandse partijgenoten en anderen om de belangrijkste baantjes te bemachtigen.


Allen willen graag voorzitter worden van een parlementscommissie of van een overleggroep met bijvoorbeeld Turkije of Rusland. Maar voor Nederlanders lijken die vooralsnog amper weggelegd.


De verdeling van de baantjes in het parlement gaat via een soort puntensysteem. Grote partijen met meer zetels hebben meer punten in te zetten dan kleinere partijen en kunnen daardoor eerder belangrijke functies 'kopen'. Elke functie kost een aantal punten.


CDA-lijsttrekker Van de Camp zegt dat daarom weinig baantjes overblijven voor zijn partij, nadat CDA-Europarlementslid Corien Wortmann is gekozen tot tweede vicevoorzitter van de grote christendemocratische fractie. Die baan kost het CDA veel punten. Zeker is dat partijgenote Ria Oomen dinsdag haar functie neerlegt als voorzitter van de parlementsdelegatie voor Rusland.


VVD'er Van Baalen aast op een post als voorzitter van de parlementsdelegatie voor Turkije, China of Japan. Vooral Turkije is interessant voor de VVD'er die nogal sceptisch is over de Turkse toetreding tot de EU.


Opvallend veel Nederlanders lijken terecht te komen in de parlementscommissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Die commissie adviseert de EU-landen over terrorismebestrijding en de privacy. Dat lijkt de arena te worden voor de lijsttrekkers Van de Camp, Sophie in 't Veld (D66) en Judith Sargentini (GroenLinks), evenals Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).


Velen vinden ook de recessie erg interessant. Nu die om zich heen grijpt, dringen vooral PvdA'ers en SP'ers voor een plaatsje bij de parlementscommissies voor economische of sociale zaken. GroenLinks-nieuwkomer Marije Cornelissen is al bijna zeker van een plaats in de commissie sociale zaken.


De benoemingen in parlementscommissies vinden donderdag en volgende week maandag plaats. Maar klimaatwetenschapper Bas Eickhout (GroenLinks) heeft van de groene fractie al de verzekering gekregen dat hij wegens zijn grote deskundigheid naar de belangrijke milieucommissie mag. Daar vindt hij waarschijnlijk Kartika Liotard (SP) in de bankjes.


De vier PVV'ers zijn weliswaar niet aangesloten bij een grotere fractie, maar de nieuwkomers moeten ook met andere niet-aangesloten politici concurreren om functies. Lijsttrekker Barry Madlener aast op de parlementscommissie buitenlandse zaken, om daar een drempel te kunnen opwerpen tegen Turkse toetreding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.