Home

Achtergrond 312 x bekeken

Eierproductie stabiliseert in 2009

De Nederlandse eierproductie lijkt zich te stabiliseren. Volgens prognoses van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) worden dit jaar 9,5 miljard consumptie-eieren geproduceerd, net zoveel als in 2008.

Het PPE baseert deze voorspellingen op de productiecijfers in het eerste kwartaal en het aantal opgezette leghennen tot en met maart 2009. Op basis van deze gegevens kan de productie tot en met augustus uitgerekend worden, voor de overige maanden gaat het om een schatting.

De stabilisering vindt plaats op een niveau dat iets onder dat van 2000 ligt, toen ruim 10 miljard eieren werden geproduceerd. In de jaren erna was de sector herstellende van de vogelpest. Van 2005 tot 2008 is de productie met 0,5 miljard gegroeid. Vorig jaar remde de groei al iets af, toen werd 1 procent meer geproduceerd.

Het leghennenbestand steeg in dat jaar sterker, met 3 procent. Ook dit jaar stijgt het aantal leghennen waarschijnlijk, van 31 naar 31,4 miljoen. Dat een productiestijging uitblijft komt door een relatieve toename van het aantal scharrelhennen ten koste van het aantal kooihennen. De productie van scharrelhennen ligt over het algemeen namelijk iets lager.

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar nam het aandeel alternatieve leghennen verder toe. Na de eerste drie maanden van 2009 werd 57 procent van de hennen in alternatieve systemen gehouden, 2 procent meer dan eind 2008. Het aantal bedrijven blijft ondertussen dalen.
Eind maart 2009 telde Nederland 1.101 legbedrijven, een daling met 19 bedrijven sinds eind 2008. Dit is een sterkere daling dan een jaar eerder, over 2008 nam het aantal bedrijven met 13 af. De stoppers zijn vooral kooi- en vrije­uitloopbedrijven. Het aantal biologische bedrijven blijft op peil.

Op Europees niveau wordt een daling van de productie voorspeld, het sterkts in Duitsland, met 4,1 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.