Home

Achtergrond 223 x bekeken

Efsa onderzoekt schimmels in graan

De Europese voedselautoriteit Efsa wil onderzoek laten doen naar schimmelvorming in granen. De Efsa wil weten of de klimaatverandering leidt tot een toename van aflatoxine in graan.

De Efsa heeft een inschrijving geopend tot 7 september voor instituten om dit onderzoek uit te voeren. De instituten krijgen een maximale bijdrage van de Efsa van 250.000 euro.

Het onderzoek richt zich op aflatoxine B1, een gifstof die door Aspergillus-schimmels wordt geproduceerd. De letter B refereert aan de blauwe kleur die oplicht als de gifstof wordt aangetoond in een fluorescentietest. De schimmel komt voor op graan, zoals tarwe, mais en rijst, meldt de Efsa in een persverklaring. "De schimmel gedijt vooral in warme vochtige klimaten. Aflatoxine is kankerverwekkend."

Volgens de Efsa bestaan er diverse modellen die de klimaatverandering beschrijven. "Het doel van het onderzoek is om gegevens te verzamelen over aflatoxine B1 zodat we kunnen voorspellen hoe groot de kans is dat graan daar in de toekomst mee besmet kan raken en in hoeverre aflatoxine een bedreiging kan worden voor de voedselveiligheid als gevolg van de klimaatverandering."

Of registreer je om te kunnen reageren.