Home

Achtergrond 536 x bekeken 10 reacties

Efsa: koeien horen 's zomers in de wei

Koeien horen ’s zomers in de wei. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa in een advies aan de Europese Commissie.

Als de mogelijkheid ontbreekt om koeien naar buiten te doen, moeten ze in elk geval de ruimte hebben om zich goed te kunnen bewegen, vindt Efsa. Hoe goed ligboxen ook worden beheerd, ze leiden tot beenproblemen. Veehouders en stalinrichters moeten daarom alternatieven voor de boxen overwegen, oordeelt Efsa. Aanbindstallen hebben een negatief effect op het natuurlijke kuddegedrag van koeien. Koeien moeten de ruimte krijgen om dagelijks vrij te bewegen.

Bij de rundveefokkerij moet meer aandacht zijn voor weerstand tegen aandoeningen als mastitis en kreupelheid. In het wetenschappelijk advies zegt de voedselveiligheidsautoriteit dat de laatste dertig jaar vooral aandacht is geweest voor de melkproductie. Die eenzijdigheid in de fokkerij heeft ook nadelige effecten gehad.

Bij de fokkerij moet meer aandacht moet ook gericht zijn op verbetering van vruchtbaarheid, gezondheid en levensduur. Er is volgens de experts verband tussen de genetische selectie en de toename van gezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen. Het voer dat koeien krijgen moet passen bij hun verteringssysteem. De wetenschappers vinden dat veranderingen in het dieet heel zorgvuldig moeten worden gevolgd, om te voorkomen dat koeien problemen krijgen.

Aanpak van mastitis moet niet beperkt blijven tot behandeling of preventie van de ziekte. Het is van belang dieren te fokken die een betere weerstand hebben, aldus Efsa. Daarnaast signaleren de wetenschappelijk adviseurs dat de ontwikkeling van de koe ook aanpassing vergt van de boer en van de huisvesting van de dieren. Zij hebben in vier verschillende onderzoeken gekeken naar stofwisselings- en vruchtbaarbheidsproblemen, uierproblemen, bewegingsproblemen en aspecten van gedrag, angst en pijn bij koeien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hoi

  Ik denk dat Nederland hier niet veel aan heeft, dit soort europese onderzoeken gelden meer voor de landen in het oostblok en dergelijke.

 • no-profile-image

  paul

  Nederlandse melkkoeien worden al 4 keer per jaar in het kader van de kkm met het periodiek bedrijfs bezoek ( pbb )gecontroleerd door een dierenarts.

 • no-profile-image

  Hannes

  Prima dat de ESFA zich hiermee bemoeit. In Genderen in Nederland is een melkinrichting die zich heeft toegelegd op melk, melk en nog eens melk. Ze heeft notabene een prijsje gewonnen voor innovatie. De dieren komen nooit buiten. De kalfjes komen in de "kraamkamer" ter wereld en komen dan in een rothokje te staan om te voorkomen dat ze worden besmet met allerlei ziekten. Dat is ook logisch in een "boerderij" waar net als in de auto-industrie, alles volautomatisch gaat. Het dier als productiemateriaal heeft nog maar weinig weerstand. De koe als melkproducent zonder dat het dier nog als dier wordt beschouwd is ten prooi aan allerlei nieuwe ziekten en kwalen. Na een rondleiding op zo'n bedrijf ben je als normaal mens meer en langer van je stuk dan na een bezoek aan een slachterij. Hoe diep kan de mens zinken. Heel diep dus. Maar goed dus dat er op EU niveau nog een organisatie is die deze uitwassen in de gaten wil houden. Mogelijk dat de uitwassen zich concentreren in vooral de christelijke gemeenschappen waar alles mag zolang het geld oplevert. In ieder geval is elk zo'n bedrijf er 1 teveel.

 • no-profile-image

  reactie

  hannes en usciolu, jullie hebben het blijkbaar niet begrepen, de meeste uier- en beenproblemen komen voor bij de biologische bedrijven. Als er daar een koe uierontsteking heeft, breidt dat omdat de koe niet met een antibiotica behandeld mag worden als een olievlek uit over het hele bedrijf. Ook de koe die de uierontsteking heeft is door de ontsteking dan ziek, (koorts, pijn) , maar mag niet met antibiotica behandeld worden. dat is toch niet diervriendelijk zou ik zeggen. Op de niet biologische bedrijven wordt zo'n koe behandeld, en is in een paar dagen weer gezond, heeft geen koorts/pijn, voelt zich snel weer fit. De melk mag dan nog een aantal dagen niet in de tank totdat alle bacteriegroeiremmende stoffen uit de melk zijn

 • no-profile-image

  veehouder

  Bij een kostendekkende melkprijs blijven ook kleinere bedrijven bestaan en dus blijven koeien in de wei. Dus Efda, ga bij de commissie lobby,en voor melk uit de markt leasen door de EU.

 • no-profile-image

  gert

  eerst moet de melkprijs zo laag mogelijk,dan komen er allemaal zgn.deskundigen vanuit hun luie stoel vertellen aan wat voor eisen de boeren moeten voldoen

 • no-profile-image

  Veehouder

  Hannes weet je ook waarom de door benoemde zaken zijn zo als ze zijn?
  Omdat klojo's als jij door hun koop gedrag het verkeerde stimuleren om maar door te gaan, zodat wat er volgens jouw mening wel goed is geen kans heeft om te overleven. Zo Christelijk ben jij hannes.

 • no-profile-image

  gert

  De beste stuurlui staan aan wal,deze lieden moeten gauw boer worden,er zijn nog wel een paar boerderijen te koop

 • no-profile-image

  usciolu

  Hannes heeft groot gelijk en zal waarschijnlijk, zoals ikzelf, alleen maar biologische zuivel kopen. De melkproductie is onnatuurlijk hoog, dus ook de voorraad, dus daalt de prijs. De oplossing moet nu dus niet zijn om de consumptie van melk te promoten, maar om duurzame en diervriendelijke bedrijven te ondersteunen. Dan kan ook de prijs van biologische zuivel dalen.
  Laten we dat eens vragen aan Verburg! Dan maakt ze iets goed van tientallen jaren CDA-landbouwbeleid gericht op voedselproductie. Daardoor is de bio-industrie ontstaan die boeren, dieren en comsumenten in het moeras heeft gestort.

 • no-profile-image

  wat een blabla

  wat een theorie verhaal, degenen achter dit artikel moeten eerst zelf een aantal jaren boeren en weten dan dat er altijd problemen zullen blijven met koeien, bij mensen overigens ook!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.