Home

Achtergrond 296 x bekeken 1 reactie

Eerste blauwtonggeval was niet geënt

Het stiertje waarbij eerder deze week bij toeval blauwtong werd geconstateerd was niet geënt tegen blauwtong type 8.

Dit meldt veearts Gert van der Heiden van diergeneeskundigcentrum De Slinge in Aalten. Van der Heiden heeft in april de gehele veestapel geënt, ouder vee de herhalingsvacinatie en het jongvee de verplichte twee injecties met drie weken tussentijd.

Het betreffende stiertje heeft toen wel de eerste enting gehad, van de tweede boosterenting is afgezien omdat het dier verkocht zou worden. De koper was fokkerij-organisatie CRV. In verband met de internationale regels rond de export van sperma koopt CRV geen stieren aan die geënt zijn tegen dierziekten. Het probleem met enten is dat er geen onderscheid te maken is tussen antistoffen tegen een natuurlijk virus of afkomstig van een entstof.

Dat de stier nu toch antistoffen tegen blauwtong heeft is volgens Van der Heiden puur toeval. Voor de verkoop is uitgebreid bloedonderzoek gedaan op ziektes, waaronder blauwtong. Omdat het om een niet geënt dier gaat is volgens de veearts de kans groot dat het toch om blauwtong type 8 gaat en niet om een andere variant. Bloedonderzoek door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) moet hier komende week uitsluitsel over geven.

Lees ook Eerste geval blauwtong in Nederland

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ronald

    Puur touval dat de stier antistoffen heeft is onzin, hier in frankrijk zijn, ondanks de verplicht vacinatie veel veehouders erop tegen, enkele hebben hun complete veestapel laten testen op blauwtong, sommige hebben 95 % van de beesten met antistoffen, en toch zijn deze beesten nooit gevaccineerd !
    ik hoor hier net zoveel narigheid (of meer) met vaccineren als zonder vaccineren, ze kunnen beter onderzoek doen naar waarom zommige beesten gevoelig zijn en andere niet, voeding hygiene etc. hoeveel jaar willen jullie nog vaccineren, en vooral welke melkveehouder heeft nog geld om te vaccineren ?

Of registreer je om te kunnen reageren.