Home

Achtergrond 156 x bekeken

Eerste G8-top in rampgebied begint

De leiders van de belangrijkste industrielanden op aarde beginnen woensdag op een bijzondere locatie aan een driedaagse G8-top.

Plaats van handeling is L’Aquila, de hoofdstad van de Italiaanse regio Abruzzen die in april werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Circa driehonderd mensen kwamen toen om het leven.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verplaatste na de ramp de beoogde lokatie van de G8-top van een luxe vakantieoord op Sardinië naar L’Aquila. Dat moest solidariteit met de slachtoffers en de minder bedeelden uitstralen in tijden van economische crisis.

Er worden 15.000 agenten, militairen en geheim agenten ingezet voor de beveiliging van de top. Het kleine plaatselijke vliegveld, waar de vliegtuigen en helikopters van de wereldleiders gaan landen, is voor 2,6 miljoen euro verbouwd.

Premier Jan Peter Balkenende bezoekt donderdag het door de aardbeving getroffen gebied en woont ’s avonds een diner bij dat aangeboden wordt door de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Op vrijdag speekt Balkenende tijdens een deelsessie van de G8 over voedselzekerheid.

China zegt af

De Chinese president Hu Jintao heeft afgezegd voor de G8-top in de Italiaanse stad L'Aquila, die vandaag begint. Dit in verband met het etnische geweld in de westelijke provincie Xinjiang, waardoor al ruim 150 mensen om het leven zijn gekomen. Dat meldt de ambassade van China in Rome. Hu was zondag al in Italië gearriveerd, maar besloot terug te reizen naar China.

Het staatshoofd bracht dinsdag een bezoek aan de Toscaanse steden Florence en Pisa. Hij zou donderdag zijn opwachting maken tijdens de driedaagse top van leiders van de belangrijkste industrielanden op aarde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.