Home

Achtergrond 308 x bekeken 30 reacties

'Eenderde varkenshouders redt investeringen 2013 niet'

Ongeveer 30 procent van de varkenshouders zal in 2013 stoppen met het bedrijf.

Dat schat LTO Varkenshouderij voorzitter Annechien ten Have op basis van lopend onderzoek onder LTO-leden. In de Gelderlander spreekt Ten Have haar zorgen over de ontwikkeling uit. ”Sanering is logisch in slechte tijden. Het probleem is echter dat deze verplichte investeringen niet alleen slecht renderende bedrijven maar ook normale gezinsbedrijven fataal kunnen treffen.”

Bovendien komt de sanering volgens de vakgroepvoorzitter op een bijzonder slecht moment omdat veel bedrijven al in een moeilijke financiële positie verkeren door de slechte tijd die de varkenshouderij achter de rug heeft. Deze varkenshouders krijgen nu niet de kans om te wachten met afbouwen tot de varkensprijzen zijn aangetrokken, vreest Ten Have.

”Het is geen ramp als een boer zijn bedrijf fatsoenlijk kan afbouwen, een huisje kan kopen en zijn schulden kan afbetalen. Veel van de boeren die voor 2013 moeten stoppen zullen diep in de schuldsanering terecht komen”, zegt Ten Have. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen sprak LTO afgelopen week met LNV. Volgens Ten Have was het een constructief overleg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  De reden dat de rundveehouders niks met ammoniak hebben gedaan in het verleden, is omdat er in NL nu nog evenveel koeien zijn als in 1980. Dat is het verschil met de IV. Maar uiteindelijk moet ook de rundveesector aan de ammoniakkolder. De staat moet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die zij Ned. ondernemers berokkent!!! Zeker omdat in de rest van de EU geen rekening wordt gehouden met ammoniak!

 • no-profile-image

  ?

  Zeur dan niet over 2013, dit is al zeer lang bekend dat dit eraan komt. Wat doet de sector, op het laatste moment gaan roepen dat het niet kan. Je weet hoe ze in nederland erover denken, accepteer of doe iets anders. Altijd het vingertje naar het buitenland wijzen komt niet geloofwaardig over. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. (liefst dicht bij huis)

 • no-profile-image

  ?

  Dus de 70% die netjes hebben geinvesteerd zijn te vlug geweest en krijgen nu de kous op hun kop omdat de laatste 30% weer gematst wordt? Dit is niet sportief voor de koplopers welke nu al flink hebben geinvesteerd. Regels zijn regels. Ook in het binnenland graag gelijke spelregels.

  Dit 100 miljard slaat op cramer die vindt dat dit uit de EU moet worden gehaald, nogmaals raad dan maar eens van wie dit geld gaat komen. Nadenken! Jonas lees de andere artikelen ook een door en niet alleen wat interessant lijkt.

  En als Turkse boeren bij de EU komt, wie o wie gaat dat betalen. De subsidies zullen hoe dan ook minder worden.

  Het is slimmer om je hard te maken dat je na deze investering voorlopig niet meer hoeft te investeren van de overheid.

 • no-profile-image

  Consument

  ?uit Brabant, je begrijpt het niet of wil het niet begrijpen. Als je de lat veel hoger legt als een mens kan springen, komt er bijna niemand over. En wat heb je dan bereikt als iedereen het niet ziet zitten. Als blijkt dat de consument de hogereprijs niet wil betalen, om dat hij ook goed weet dat het veelal overdreven is. Goed is goed maar niet gek! Daar profiteren ze alleen in het buitenland van en hier ook een keer is hongersnood!

 • no-profile-image

  ?

  De andere 70% redt het wel, elke bedrijfstak heeft koplopers en achterblijvers. En hou op met die hongersnood. Het voer wat die 100 miljoenen beesten op eten aan soja en graan zouden ze graag hebben in afrika. Een hongersnood bestrijd je met graan, niet met vlees. Onzin vertel je maar aan mensen die het niet snappen.

 • no-profile-image

  boer

  Wat subsidies betreft ben ik het volledig met ? eens. Hoe eerder europees gezien de subsidies afgeschaft worden, hoe beter het is voor de Nederlandse veehouderij. Het is vele mensen al lang een doorn in het oog dat zuid- en oost-europese boeren enrom gesteund worden door het verstrekken van subsidies die grotendeels rusten op de landbouwgrond. Afschaffen maakt het voor Nederlandse boeren beter, maar het zal niet zomaar gebeuren, want dan breekt waarschijnlijk de hel los in zuid- en oost-europa.
  Conclusie: Z.s.m afschaffen van zoveel mogelijk landbouwsubsidies en zo gelijkwaardig mogelijke regelgeving in heel Europa. Daarna de supermarkten opleggen dat binnen Europa alleen landbouwproducten verkocht mogen worden die minimaal dezelfde standaard hebben als de Europese. Zo niet, dan DUIDELIJK onderscheid maken in de winkel.

 • no-profile-image

  bertus

  Heel veel reacties uit brabant op dit forum,blijkbaar zijn de meeste boeren daar klaar voor 2013,dat lijkt mij ook logisch want daar zitten de meeste varkensbedrijven met veel ammoniakuitstoot. De interim wet, minas, etc is er ook gekomen door te hoge concentraties varkens in het zuiden, het probleem zit dus voor 85% in het zuiden , blijft, wat voor idioot heeft dit probleem landelijk gemaakt ?

 • no-profile-image

  Brabants

  Ja, en hier alles vol met luchtwassers zetten en aan de andere kant van de grens megabedrijven bouwen die niet aan de NL voorwaarden doen qua welzijn en niet groen label uitgevoerd worden.
  Als de wet niet aangepast wordt naar EU normen denk ik dat we toch de weg op moeten. Ik haal m`n wapens wel weer tevoorschijn want ik ben niet van plan om me over te leveren aan Annechientje die haar rug niet recht kan houden.
  Actie is gewenst als wij nog langer op deze manier gefopt worden.
  EU regels en anders actie !!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Beste ?, volgens mij begrijp je mijn verhaal niet helemaal.
  Ik ben zeer zeker niet tegen regels en ben voor dierenwelzijn en milieu. Ik heb gezien hoe in verre landen dieren worden gehouden en daar word je niet altijd vrolijk van. Het is hier gewoon beter geregeld en dat is ook prima. Wat ik daarmee zeggen wil is dat de grote winst in dierwelzijn en milieu niet hier te halen is, maar (ver) over de grens.
  De meeste mensen voeren de discussie over intensieve veehouderij puur uit eigenbelang en niet omdat ze het beste voor de dieren of het milieu willen. Dat lees ik ook uit jouw reactie waarin je aangeeft dat je alles prima vindt "als wij er maar vanaf zijn".

 • no-profile-image

  Piet

  Beste Jonas,

  Het is goed dat mensen zoals ? er zijn. En het is ook goed om de discussie met hen aan te gaan. Zo houden we evenwicht in dit land. Er zijn altijd voor en tegenstanders. Als deze 2 partijen er samen uit kunnen komen heb je de beste oplossing bereikt.

 • no-profile-image

  Marco

  Vanmorgen op Radio 1 Mevr. Ten Have van de lto gehoord. Kan iemand anders het van haar overnemen? Gestotter en een onduidelijk en onzamenhangend verhaal.
  Volgend keer moet de lto maar door verwijzen naar NVV want Zwanenburg kan dat veel beter.

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal eens met die dierenrechten. Ga die strijd aan en begin ver over de grens in landen als China, oostblok en Chili. Daar kunnen de omstandigheden inderdaad nogal wat beter. Ze moeten allemaal de west-europese/Nederlandse maatstaven hanteren qua welzijn en milieu. Zou ook goed zijn voor de concurrentiepositie van de Nederlandse varknsboer. Het is natuurlijk te bekrompen voor woorden dat deze Nederlandse activisten de varkens uit Nederland weg willen hebben terwijl de omstandigheden overal slechter zijn. Mijn mening: Verbeter de wereld en begin bij jezelf (en dan het liefst heel ver van hier vandaan)

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Ik zie het verloop voor de komende maanden al voormij ,politiek haalt een beetje de scherpe randjes van de regeling af,Anachien verkoopt het aan haar achterban als hoogst haalbare resultaat.Terwijl ook LTO zou moeten gaan Europese regels zoals de laatste tijd steeds vaker in andere sectoren is te horen.De politiek die daar niet naar wil luisteren ,steelt van ons het recht op een normaal inkomen voor een bovengemiddelde arbeidsweek.(meer dan 60 uur)

 • no-profile-image

  ?

  Zeg boer als je het hier zo streng vindt met de milieuregels, waarom begin jij dan geen bedrijf in chili of lekker ver weg. Dan zijn wij van de ammoniak, stank en fijnstof af. En jij heb goedkope arbeid, vlak bij sojaplantages, dus?

 • no-profile-image

  ?

  Alles lezen Jonas, dan snap je het tenminste. (misschien)

 • no-profile-image

  Ondernemer / oprichter NVV

  Het zit er dik in dat > 30% van de varkenshouders tot 2013 gaat stoppen. Er zijn nog veel (te) kleine (niet efficiënte) varkensbedrijven. Dat de regels in Nederland strenger zijn dan in de EU is een kwalijke zaak. Zowel NVV als LTO moeten zich ervoor inzetten dat dit anders moet. We produceren voor een en dezelfde markt, dan moeten de regels ook gelijk zijn. Anders is er sprake van concurrentie vervalsing. Als ondernemers in de varkenshouderij moeten we wel bedenken dat er bij de LTO nog nooit sprake is geweest van een evenredige vertegenwoordiging van de varkenshouders..... Annechien is vrouw en komt helemaal uit het Noorden. Dat is zo georganiseerd omdat "het Zuiden" (lees ZLTO) het voor het zeggen wil hebbeb en houden. Want de macht en invloed van "het Zuiden" op de belangenbehartiging in de varkenshouderij wordt gevoed door NCB (VION, CHV Landbouwbelang, RENDAC, RABO enz) Kijk de bestuursfuncties er maar op na. (Het PETTENPROBLEEM)
  Annechien (leuke meid) is het speeltje van de mensen die écht aan de touwtjes trekken. De onafhankelijke NVV is destijds uit noodzaak geboren omdat dit krachtenspel ook toen al de gang van zaken bepaalde. Als de NVV er niet was gekomen was deze sector nog veel meer gebonden geweest aan de industrie. (lees werkmaatschappijen van de ZLTO) Wie op den duur deze (lange) strijd gaat winnen weet ik nu niet meer.
  Het minste wat we mogen/moeten eisen is een rechtvaardige beloning voor de inzet van de primaire ondernemer: de boer en de boerin. Dat was altijd onze insteek vanaf de oprichting van de NVV.

 • no-profile-image

  bertus

  wij [argrarische sector] vervuilen het eigen nest niet,m.a.w. het milieu is ons heilig, daarentegen is een anarchistische linksgroene klasse [support door een onbillijke lakse doema] bezig een totaal argrarisch faillisement af te roepen!

 • no-profile-image

  Jonas

  Beste Piet, is het goed dat er mensen zijn die het geen zier kan schelen op welke manier varkens gehouden worden, zolang het maar niet in Nederland is? Omdat men dan denkt van de "stank", ammoniak (komt voor 75 procent van rundvee en is niet eens bewezen schadelijk) en fijnstof (komt van auto's en industrie) af te zijn?
  Is het goed om de discussie aan te gaan met iemand die denkt dat de varkenshouderij ook maar één cent steun krijgt (laat staan 100 miljard)?
  Ik dacht het niet, dat wordt een discussie op laag niveau. Nogmaals: niet reageren op die lui.

 • no-profile-image

  knorretje

  jawel en weer laten de bestuurders zoals onze gerda en de lto en onze geldbank zomaar 30 procent van de hardwerkende boeren vallen als bakstenen en hopen dat ze in een keer van het toneel verdwijnen. lang leve de megabedrijven die mede die 30 procent de afgrond instorten.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Wat heeft de nvv de varkenshouderij gebracht sinds hun oprichting ? Verdeeldheid onder boeren en een sektor die nog steeds opgescheept zit met onwerkbare regels .Wat heeft het voor zin om als een kleuter te wijzen naar de melkveehouderij als daar de regels voor de varkenshouderij niet door versoepelt worden . Beter was het om gezamelijk op te trekken want uiteindelijk stijd iedereen voor het zelfde . Een maatschappelijk geacepteerde agrarischesektor waar je als gezinsbedrijf een fatsoenlijk inkomen kunt verdienen .

 • no-profile-image

  Varkenshouder/melkveehouder

  Omdat de LTO niet omging met de boeren en je als wisselgeld gebruikte bij onderhandelingen ben ik gestopt bij LTO! Zeker de varkenshouders werden en worden als wisselgeld gebruikt! Vele maatregelen die veel geld kosten zijn door de varkenshouderij uitgevoerd en betaald! De melkveehouderij is wat dat betreft beschermd! Daar had men gezamelijk moeten optreden! En eerst de vraag stellen is het een werkelijk probleem. Maar zo werkt het helaas niet! Er is een enorme verdeeldheid tussen de boeren.Daarom zijn de vakbonden opgericht om met een groep actieve mensen wat goeds te bereiken. Waar ze kunnen werken ze samen, dit gaat goed. Hopen dat LTO dit ook zo gaat doen!!!!

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  De verplichte investeringen zijn voor de meeste bedrijven veel te zwaar. Dit zal alleen haalbaar zijn als het Europees gebeurd. Nu zijn er verplichtingen in opgenomen die onzinnig zijn. Gewoon niet bewezen dat ze noodzakelijk zijn of zelf helemaal verkeerd zijn. Men moet de zaak omkeren, doen wat echt goed is en echt noodzakelijk is! Dan heb je kans dat er noch een redelijke sector over blijft, die op een sosiaal verantwoordelijke manier een redelijk inkomen kan halen. Ik denk dat 30% stoppen veel helaas te optimitisch is.

 • no-profile-image

  weet het beter

  Ik doe een dringend beroep op de N.V.V. om keihard actie te voeren tegen de onzinregels van 2013. Er is geen boer die dit normaal kan betalen. Jullie van het bestuur zijn toch ook normale varkensboeren die weten wat er speelt op een normaal gezinsbedrijf? Voor die megabedrijven hoeven jullie niet op te komen,die redden zich wel! Voor de ammoniak bijvoorbeeld: Eerst moet de overheid met keiharde bewijzen komen dat ammoniak schadelijk is.( Ik weet nu al dat ze dit niet voor elkaar krijgen). Alleen dan wordt er geïnvesteerd, dit lijkt mij toch wel zo rechtvaardig. We moeten niet als een stelletje blinden achter de overheid aanlopen en alles maar voor zoete koek aannemen. De N.V.V. is niet groot geworden door volgzaam en slaafs alle onzin maar te accepteren. Dit zou trouwens ook een belediging zijn voor de oprichter(s) van de N.V.V.

 • no-profile-image

  Gerca

  @John, Wordt jij dan de eerste die stopt want dan ligt er geen 55% buitenlands vlees in de NL schappen maar nog veel meer. Jou kostprijs wordt niet bepaald door 2013 maar door innovatie uit het buitenland. Die kunnen met goedkopere regelgeving jou van je bedrijf stoten, en dat zullen ze ook doen ook !!!!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  als die 30% stopt krijgen we weer een krapte op de markt en stijgen de prijzen weer. Misschien dat we de ammoniak regels kunnen laten vallen als alle bedrijven weer 20 % van de varkensrechten inleveren? over 10 jaar is de biggenproductie weer op het oude niveau en hebben we voldoende bereikt. Vleesvarkens houden in nederland is zobiezo niet interessant. In Duitsland kennen ze geen rechten en mestproblemen. Daarnaast wordt er in duitsland veel meer geslacht en gegeten. Hier de biggen maken en in duitsland mesten lijkt mij nog de enige uitweg voor de nederlandse varkenshouderij. Maar beseft de staat wel wat voor invloed varkensmesten in buitenland voor invloed heeft op het bnp? Dik 2/3 van de exportwaarde van de nederlandse varkenshouderij verdwijnt, het mestprobleem blijft, en de winkelprijzen voor vlees worden hoger. Nederlandse staat denk goed na over de gevolgen. De varkenssector is een florerende sector die het erg moeilijk gemaakt wordt door zware regels. Het is toch niet normaal dat je moet groeien van 300 naar 1000 zeugen om de milieuregels te betalen?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Zelf hoop ik ook dat de NVV actie gaat ondernemen, ik zal ze steunen en zal zelf mee gaan doen!
  Als eerste stel ik voor om aangifte te doen bij het steunpunt discriminatie (ja die van de radio en televisie spotjes!).
  Het is toch eigenlijk niet normaal dat alle actie omtrend ammoniak van de varkens en collega pluimveehouders moeten komen.
  Op de Has hebben wij namelijk altijd geleerd dat de rundveesector de meeste ammoniak uitstoot, terwijl die nu nog stallen bouwen die daar geen enkele rekening mee houden, terwijl ze wel genoeg punten krijgen om veel fiscale voordelen te behalen, de zogenaamde maatlat duurzame veehouderij!
  Dus gewoon aangifte doen, want wij zijn al tientallen jaren bezig met ammoniak, maar het schijnt nooit genoeg te zijn, terwijl de sector de kosten gewoon niet meer kan trekken!

 • no-profile-image

  boer

  Wij zeuren niet over 2013. Wij willen gelijke of vergelijkbare regels voor elke boer. Dus ook die boeren in Chili, want van die boeren krijgen wij het vlees voorgeschoteld in de supermarkt. En geloof mij, dat komt niet omdat zijn beter zijn voor het dier of het milieu. Dat heeft maar met één ding te maken: GELD. Wij vreten alles als het maar goedkoop is.

 • no-profile-image

  Jonas

  ? uit Brabant mag wel een paar vraagtekentjes meer achter zijn naam zetten, hij snapt er namelijk de ballen van. Niet reageren op die lui.

 • no-profile-image

  Van Lunteren

  Goed nieuws! Begin van het einde van de bio-industrie? Hopelijk! Het is een schande voor de mensheid om zo met hun mededieren om te gaan! Eindelijk begint de strijd van de dierenrechtenbewegingen vruchten af te werpen en beginnen steeds meer mensen in te zien dat het zo niet langer kan en mag!

 • no-profile-image

  ?

  Tja, gelijke regels, de boer in chili verdiend ook stukken en stukken minder, dus kan ook hierdoor goedkoper produceren. Dat besef je toch wel? Bij onze hoge levensstandaard is het moeilijk op de wereldmarkt te concurreren. M.a.w. het winnen van een wedstrijd op wereldnivo is geen gemakkelijke zaak. Dat de regels niet gelijk zijn geeft je niet de vrijheid er vanaf te wijken. Hooguit kun je tegen de politiek zeggen, aub hogere importheffingen. Maar besef dan dat je ook niet meer zo gemakkelijk kunt exporteren. Kleine binnenlandse markt met goede prijzen, afgeschermd door de politiek. (wat in de EU niet kan) Of wereldspeler zijn, echter de tools zijn niet gelijkwaardig. Het is toch raar dat verse peulen waar vandaan duurder zijn dan varkensvlees. Een ding is zeker de intensieve landbouw krijgt meer regels en zal onder druk van de publieke opini steeds minder steun krijgen. Ook in de EU zijn voorbereidingen gaande de landbouwsteun af te bouwen. Men maakt liever 100 miljard vrij voor milieu in Afrika via de EU, raad eens waar dat geld vandaan komt.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.