Home

Achtergrond 1 reactie

Een gezond dier levert geld op

Dierziektepreventie levert geld op, En een uniforme hoge gezondheidsstatus ook.

Diergezondheid kent twee financiële aspecten. Aan de ene kant kost het geld als een dier ziek wordt. Dus moet dierziektepreventie zo goed mogelijk gebeuren. Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen.
Aan de andere kant levert een gezond dier meer op. Een big met een hoge gezondheidsstatus bijvoorbeeld brengt vlot €2 à €3 meer op dan een ‘gewone’ big. En de betere gezondheid betaalt zich in de vleesvarkensstal helemaal terug. De dieren groeien harder, hebben een betere voederconversie en er is minder uitval. Een koe vrij van IBR, BVD, para-tbc en salmonella brengt tussen de €100 en €150 meer op.
In de varkenshouderij is de dierziektepreventie over het algemeen goed voor elkaar. Wasplaats, hygiënesluis, schone/vuile weg: de meeste varkensbedrijven hebben die wel. Hoe anders is dat bij melkveebedrijven. Ondanks het feit dat per 1 januari dit jaar een wasplaats voor vrachtwagens en trailers verplicht is, voldoet slechts de helft van de bedrijven hieraan. Na de MKZ-uitbraak in 2001 vond iedereen dat het goed was het risico op insleep van ziekten zo veel mogelijk te beperken. Acht jaar later is daar weinig meer van over.
De varkenshouderij mag dierziektepreventie dan goed voor elkaar hebben, ze ontbeert één uniforme gezondheidsstatus. De zes fokkerij-organisaties in Nederland hanteren ieder een eigen aanpak voor een hogere gezondheid. Daardoor verliest de sector terrein en dus geld op de belangrijke Duitse afzetmarkt voor biggen. De Denen hanteren één systeem voor verbetering van de gezondheidsstatus. Met succes, want de Deense biggenexport naar Duitsland is pas begin deze eeuw begonnen en vorig jaar gingen er al 4,75 miljoen biggen naartoe. Nederland verliest daardoor marktaandeel.
Ergo: de melkveehouderij moet meer werk maken van dierziektepreventie en de varkenshouderij van een uniforme gezondheidsstatus. Want een gezond dier brengt gewoon goed geld op.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jos Zijlmans

  Goedemorgen Dhr. Kingmans,

  Ik zit net aan mijn boterhammen en de koffie naar
  dat ik klaar ben met het melken en verzorgen van
  onze melkveestapel. Ik zit het artikel van U te lezen
  in boerderij nr. 42 over de prijs van rundvee welke vrij zijn
  van IBR , BVD , para-tbc enz. dat deze koeien een
  beter opbrengst kunnen krijgen. Mijn ervaring is dat
  we dit nog nooit eerder gemerkt hebben dus heb U nog
  koeien nodig wij hebben er regelmatig te koop dus bel
  gerust.

  Groetjes Jos ZijLmans

  Tel.: 06 - 51748459

Of registreer je om te kunnen reageren.