Home

Achtergrond 3 reacties

EU-zuivelplan krijgt onvoldoende

Duitsland en Frankrijk geven de voorstellen van de Europese Commissie om de melkveehouderij uit het slop te halen een onvoldoende.

Dat melden de landbouwministers van de twee landen in een gezamenlijke verklaring. In de loop van september zullen de beide landen na overleg met de overige Europese partners met aanvullende voorstellen komen, kondigen zij aan. Frankrijk en Duitsland vinden de exportrestituties voor boter, melkpoeder en kaas te laag. Zij eisen een verhoging, die niet ten koste mag gaan van de 'gevoeligste markten in de ontwikkelingslanden', zo heet het in de verklaring.

Verder willen beide landen de beoogde uitbreiding van de melkquota volgend jaar uitstellen en moet de interventieprijs voor kaas tijdelijk worden verhoogd. Tevens pleiten zij voor een verbetering van de economische organisatie van de zuivelsector om het aanbod te beheersen. Daarbij denken ze aan vrijwillige overeenkomsten tussen verwerkers en leveranciers.

De Franse federatie van melkveehouders FNPL vindt de Europese Commissie met haar zuivelrapport 'dogmatisch en onmachtig'. De FNPL vindt dat de Commisie vasthoudt aan het 'recyclen van ideeën uit een vorig tijdperk'. Volgens de Franse melkveehouders weigert de Commissie te erkennen dat de huidige crisis wordt veroorzaakt doordat het aanbod niet is afgestemd op de vraag. De Fransen geven Brussel daarvan de schuld door het ontmantelen van de quota.

Lees ook: Ministerie tevreden met conclusies zuivelanalyse

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dat is pas klare taal, als zulke grote landen dat al beseffen; wanneer dringt dat hier nou eens een keer door. Met een flexibel melkquotum kun je later alsnog boterbergen en melkplassen maken, als je nog zo nodig groeien wilt. Maar kom tot besef dat de oorzaak in het grote aanbod zit en niet in de crisis of de afgenomen vraag.

 • no-profile-image

  gewone boer

  kijk burger uit zutphen, je hoeft de boeren niet dom te noemen. kijk het zit gewoon in het sijsteem van de overheid. kijk wie in het verleden voor de grootste overproduktie zorgde heeft nu het meeste quotum en die gedachte is nog lang niet verdwenen. dus wie nu de grootste stallen gebouwd hebben krijgen straks als het nodig is weer het meeste steun hoe dan ook in geld of quotum.

 • no-profile-image

  burger

  Geweldig die klare taal MAAR die nu goed willende boeren molken toch 43,8 miljoen superheffing? Machitg die opmerkingen over vraag en aanbod MAAR ze willen zelf niet en melken machtig door. IN alle andere industie krijg je dan een harde sanering alleen dat kan niet met een Quotum want als boeren kapot gaan blijft het 'recht' om superheffing te melken.
  Wie is er nu gek een burger die het hele circus mag financieren of een boer die dom door doet??

Of registreer je om te kunnen reageren.