Home

Achtergrond 329 x bekeken 9 reacties

EU-ministers vervroegen vergadering over melkprijs

De EU-ministers van landbouwvergadering halen hun geplande septembervergadering naar voren om sneller over de analyse van de zuivelmarkt te overleggen.

Het Zweedse voorzitterschap heeft de geplande vergadering van 28 en 29 september vervroegd naar 7 september. De ministers willen dan de analyse van de zuivelmarkt bespreken die de Europese Commissie op 22 juli a.s. naar buiten brengt. De Europese regeringsleiders hadden eerder om die analyse gevraagd. Kringen rond de Commissie waarschuwen tegen al te hoge verwachtingen van die analyse.

Op hun vergadering van aanstaande maandag zullen de ministers waarschijnlijk niet uitvoerig over de melkprijs en zuivelmarkt spreken. Op de agenda staat wel het voorstel van de Europese Commissie om de interventie van boter en mager melkpoeder na 31 augustus voort te zetten.

De Nederlandse melkveehouderij- en zuivelketen heeft morgen zijn eerste overleg met het ministerie van LNV over maatregelen voor verhoging van de melkprijs. Minister Verburg heeft vorige week haar bemiddeling daarvoor aangeboden. Het overleg morgen heeft het karakter van een voorbereidend overleg, dat wordt gevolgd door inhoudelijk overleg op bestuurlijk niveau, mogelijk meteen al volgende week. De deelnemende organisaties zijn LTO, NMV, DBB, NZO, CBL, Rabobank, en VLB.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eet meer

  Goeie actie hoor van lto, maar waarom hebben ze nooit iets voor de varkenshouders gedaan, terwijl zij er wel om vroegen toen het ook bar slecht ging ?? Is weer heel duidelijk, voor de varkenshouderij moet je in elk geval niet bij de lto zijn. Melkveehouders, succes !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De invoeringvan een minimumprijs voor de melk in supermarkten is nodig.
  Het is toch niet netjes om melk
  en andere agrarische producten onder de kostprijs aan te bieden. dat heeft tekenen van uitbuiting.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Minimummelkprijs in de supermarkt is niet nodig. Minimummelkprijs voor de veehouders. bijv 40 cent.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bert, als enkele van je collegae zo onbehouwen blijven schoppen tegen andere sectoren komt er misschiennog wel 5 euro bovenop. Daarom nog een keer; hou op met dat gevit onderling wat alleen maar verliezers kent.

 • no-profile-image

  boerin

  Eet meer vlees: u vindt het een goede actie van LTO? Maar het is de Ned.Melkveeh. en Zuivelketen die zijn 1e overleg heeft met LNV en Lto is slechts een deelnemer hieraan.Weer geen enkele actie van Lto. Tot nu hebben zij in hun wijsheid geoordeeld, dat de marktwerking zijn werk zou moeten doen. Van de Lto is immers niet zo heel veel te verwachten.

 • no-profile-image

  bert

  en wat ook al gewerkt heeft.
  met de mestafzet hoorde ik gisteren.
  dat de akkerbouwers bij rundveemest geen geld bij vangen met de mestontvangst, omdat de koeienboeren toch al niks verdienen.
  ik als varkenshouder wil ook wel 5 euro van de mest af.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nu kan LTO laten zien of ze voor de melkveehouder zijn of voor de zuivelindustrie! Het moet duidelijk zijn, geen melkveehouder geen zuivelindustrie! Dat de melk aan hoge eisen moet voldoen is begrijpelijk, maar dat de opbrengstprijs kostendekkend moet zijn is een keiharde voorwaarden. De kostprijsdoorberekenng begint pas bij de zuivelindustrie, de boer krijgt wat er over schiet, die achter de boer zitten rekenen de meeste ook hun kostprijs door! Begrijpt LTO zich dit ook, of zijn de bestuurders in loondienst van de industrie? Door verdeeldheid ben je altijd verliezers, het is hoog tijd dat LTO de koers wijzigd en achter de melkveehouders gaat staan. Het is nu derop of deronder, anders gaan er zeker in Nederland veel melkveehouders ten onder. Zij kunnen in dit klein land met weinig ruimte waardoor de hoge grondkosten, met de daardoor gevolgen voor een hoge kostprijs, niet meer aan! Het enige wat overleving nodig is, is een redelijke opbrengstprijs voor de melk.

 • no-profile-image

  jac

  Ze gaan de interventie verlengen. Dat wil toch zeggen, geen grotere prijsval maar wel een veel langere termijn. Minimumprijs instellen+ vaste melkpremie/jaar. Nog meer wensen?

 • no-profile-image

  gert

  Gelukkig zijn de Rabobank en Landbouwboekhoudbureaus morgen ook uitgenodigd,die kunnen de minister even precies vertellen hoe de financiele situatie op de melkveebedrijven is,want die zitten er boven op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.