Home

Achtergrond 1 reactie

EU-ministers bezorgd over bijensterfte

De EU-ministers van Landbouw zijn ernstig bezorgd over de sterk toegenomen bijensterfte, zo bleek maandag tijdens beraad in Brussel.

Een voorstel van Slovenië om de insecten op de lijst van beschermde diersoorten te zetten, stuitte echter op verzet.

Volgens minister Gerda Verburg zijn bijen "geen wilde dieren, maar al eeuwen gedomesticeerd'' en horen ze op die lijst niet thuis. Bovendien zou het tot enorme adminstratieve lasten leiden voor zowel imkers als tuinders als bijen als beschermde diersoort zouden worden aangemerkt.

Slovenië kreeg van een aantal lidstaten wel bijval voor zijn voorstel, maar Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) deelde het standpunt van Verburg.

Verburg wil wel kijken of er andere manieren zijn om de bijensterfte, die vooral veroorzaakt wordt door het gebruik van pesticiden, tegen te gaan. Ze pleitte er maandag in Brussel voor om de EU-landen meer te laten samenwerken bij het zoeken naar oplossingen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Tennekes

    Regio's met massale bijensterfte (Amsterdam, Almere, Groene Hart, Rijnmond) worden gekenmerkt door extreme normoverschrijdingen van het insecticide imidacloprid in het oppervlaktewater. Dat is geen toeval. Een imidacloprid moratorium is dringend noodzakelijk om de bijenstand te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.