Home

Achtergrond 1 reactie

EU-landen moeten meer doen om natuur te beschermen

De EU-lidstaten moeten meer doen om kwetsbare plant- en diersoorten en hun leefomgeving te beschermen.

Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Volgens EU-wetgeving genieten meer dan 1150 plant- en diersoorten en tweehonderd types leefomgeving (habitattypes) bescherming.

Uit het rapport, dat de periode 2001-2006 bestrijkt, blijkt dat veel habitattypes bedreigd worden. Graslanden, wetlands en kusthabitats staan het meest onder druk. Dat komt door het verdwijnen van traditionele landbouwmethodes, de ontwikkeling van het toerisme en de klimaatverandering.

Wolf

Het goede nieuws is dat bepaalde grote, tot de verbeelding sprekende diersoorten, zoals de wolf, de bever en de otter, weer voorzichtig lijken terug te keren in hun oorspronkelijke leefgebieden.

Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) noemde het "te vroeg om ons zelf een schouderklopje te geven''. Wel is hij ervan overtuigd dat "we de terugloop van de biodiversiteit in Europa tot staan zullen brengen''. Maar dat zal volgens hem "nog veel tijd en grote inspanningen vergen''.

Wereldnatuurfonds

Het Wereldnatuurfonds is in een reactie veel minder optimistisch. Het toont zich vooral bezorgd over het gebrek aan informatie over natuurgebieden in een aantal lidstaten. Volgens de Europese Commissie gaat het daar "ondanks bepaalde lacunes'' veel beter mee. Maar volgens het Wereldnatuurfonds is in landen als Spanje over bijna twee derde van de habitats niets bekend.

Het Wereldnatuurfonds vindt dat de EU veel meer moet investeren in natuurbescherming. Volgens de organisatie betaalt iedere Europese burger jaarlijks 235 euro aan de EU. Daarvan wordt maar 30 cent gebruikt om de natuur te beschermen.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    A.H. van Engelen

    Dat is toch meer dan genoeg; ruim 10% per inwoner. Wat zwetst het WNF toch. Maak je niet zo druk om de verdwijning van de (enkele) bestaande habitats, Meldt liever hoeveel nieuwe soorten er worden ontdekt. Dat wil je niet weten! De natuur regelt zelf wel de ontwikkelingen van e.e.a. Wordt doodziek van de voortdurende negatieve en - veelal- onterechte zienswijzen van iedere (milieu-vogelclub-waddenclub) organisatie. En - o ja - het is absoluut niet zo erg als U en anderen denken. Zorg dat de maatschappij behoorlijk kan existeren en veroorzaak s.v.p. geen paniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.