Home

Achtergrond 157 x bekeken

EU helpt kaasmarkt, maar niet direct

De Europese Commissie helpt de kaasmarkt wel, maar nog steeds niet direct, zo blijkt uit de laatste besluiten van het beheerscomité zuivel.

Dat besloot gisteren bijna 30.000 ton magere melkpoeder over te nemen voor interventie, plus een beperkte hoeveelheid boter. Daarmee wordt indirect de kaasmarkt wel ontlast, zeggen deskundigen, want de melk die wordt omgezet in magere melkpoeder en boter, hoeft niet in de kaasbak.

Tot rechtstreekse steun van de kaasmarkt heeft de Commissie echter nog steeds niet besloten. Zoiets zou kunnen door het verlagen van de grens waaronder kaas niet meer in aanmerking komt voor exportsteun. Nu is de ondergrens zo hoog dat veel goedkopere kaassoorten (vooral foliekaas) te goedkoop zijn om van de mogelijkheid van steun te profiteren. De druk om directe maatregelen te nemen ten bate van de kaas neemt echter toe. Zo discussieert de Europese landbouwraad maandag over een Litouws verzoek om hiervoor. Litouwen is een kleine zuivelproducent, maar kaas is wel een belangrijk product voor dit land.

Of registreer je om te kunnen reageren.