Home

Achtergrond 203 x bekeken 3 reacties

EU-commissaris zeer bezorgd over soja-aanvoer

De aanvoer van soja als veevoergrondstof wordt een groot probleem. Dat vindt EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel.

"De nul-tolerantie voor genetisch gemodificeerde soja bezorgt ons ernstige hoofdbrekens. Als de veevoerindustrie hierdoor straks geen soja meer kan importeren ontstaat er een probleem waarbij dat van de melkprijs verbleekt tot niets". Dat zei de landbouwcommissaris maandagavond op een persconferentie na afloop van de vergadering van landbouwministers van de EU.

Fischer Boel ging in op vragen van journalisten. De gensoja stond niet op de agenda van de vergadering. De nul-tolerantie die de EU hanteert wordt steeds meer als een knellend probleem ervaren. Het betekent dat partijen soja niet tot de EU worden toegelaten als daarin ook maar een spoortje van in de EU niet toegelaten gen-soja wordt aangetroffen. De Europese Commissie wil die maatregel verzachten maar stuit op verzet van enkele lidstaten.

"Er dreigt een dramatische ineenstorting van de Europese veehouderij als er straks niet voldoende voeders zijn tegen een aanvaardbaar prijsniveau", aldus Fischer Boel, die sprak van een "nijpend probleem’". ,,Het zou betekenen dat de EU vlees gaat importeren van dieren die gen-mais hebben gegeten dat in de EU is verboden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A R

  Eerst worden de normen zo ver aangescherpt, dat we ons eigen veevoer niet meer van ons eigen land kunnen halen. Daarom moeten massaal bossen gekapt worden in de tropen. Beste Europese Commissie: ga eerst eens zorgen dat je eigen boeren hun eigendom optimaal mogen benutten. Dan worden we niet afhankelijk van die gen-soja en van het bedrijf Monsato.

 • no-profile-image

  ina

  Principes zijn principes. Niet knoeien met de genen van planten, zolang je niet weet wat de uitwerking is in de toekomst. Een prachtig alternatief dames en heren.....er is graan zat in Europa en.... waarom ver weg halen terwijl het dichtbij is.

 • no-profile-image

  gert

  De EU is hypocriet ,ze beginnen het door te krijg,ze kunnen niet verder kijken dan hun neus lang is

Of registreer je om te kunnen reageren.