Home

Achtergrond

ETA bestaat vijftig jaar

De Baskische afscheidingsbeweging ETA bestaat vandaag precies vijftig jaar.

Om het halve eeuwfeest luister bij te zetten trakteerde de terreurorganisatie de Spaanse bevolking de afgelopen dagen op aanslagen. Omdat ernstig rekening wordt gehouden met meer aanslagen zijn vrijdag scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht.

De ETA - Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland En Vrijheid) - werd op 31 juli 1959 opgericht door een groepje fanatieke studenten. De aanvankelijk vreedzame strijd voor een onafhankelijke en socialistische Baskische staat in het noorden van Spanje en het zuiden van Frankrijk sloeg vanaf de jaren zestig om in keihard geweld.

De strijd heeft sindsdien aan meer dan achthonderd mensen het leven gekost, onder wie veel onschuldige burgers. Een poging van de Spaanse regering en de ETA om tot een vredesregeling te komen, mislukte in 2006. Sindsdien is de jacht op de leiders van de ETA hernieuwd en door de goede samenwerking tussen de Spaanse en Franse inlichtingendiensten zijn vele leden van de ETA opgepakt en lijkt de organisatie verzwakt.

De afgelopen dagen liet de ETA echter weer duidelijk van zich horen. Een aanslag op een kazerne van de Guardia Civil (militaire politie) in het Noord-Spaanse Burgos werd gevolgd door een explosie op het vakantie-eiland Mallorca. Bij de jongste aanslag kwamen twee officieren van de militaire politie om het leven.

Vandaag wordt een rouwdienst voor de slachtoffers gehouden in de kathedraal van Palma de Mallorca. Onder meer premier Zapatero, oppositieleider Rajoy en kroonprins Felipe zullen er aan deelnemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.