Home

Achtergrond 28 reacties

EMB: melkleverstop als politici niet luisteren

Melkveehouders aangesloten bij de European Milk Board dreigen met een Europabrede melkleverstop als de politiek niet met maatregelen komt om de melkprijs te verbeteren.

Dat is besloten op de bijeenkomst tussen de EMB-vertegenwoordigers uit verschillende Europese lidstaten in Zwitserland. "We hebben nog geen datum gesteld", vertelt EMB-vice-voorzitter Sieta van Keimpema. "Maar het is duidelijk dat er inmiddels genoeg demonstraties en acties zijn geweest om het probleem duidelijk te maken."

Onder te nemen maatregelen om de melkprijs te verbeteren rekent de EMB niet de uitbreiding van interventie. Dit instrument lost volgens Van Keimpema niets op en zou een rol spelen in het in stand houden van langdurige lage melkprijzen. Uiteindelijk zal het volgens Van Keimpema van de melkveehouders afhangen of en wanneer de leverantiestop er komt.

Demonstraties

Aankomende dinsdag gaan opnieuw Duitse en Franse veehouders naar Straatsburg om te demonstreren tijdens de opening van het Europees Parlement. Van Keimpema verwacht dat er duizenden boeren naar Straatsburg komen.

Veel Nederlandse boeren laten het tot nu toe nog afweten tijdens demonstraties in het buitenland. "Vorig jaar werd ons tijdens de acties verweten dat de melkprijs te hoog was om te demonstreren, dat argument gaat nu niet meer op." Volgens Van Keimpema is de actiebereidheid in andere landen vele malen groter dan in Nederland. Dat kan volgens de voorzitter van de Dutch Dairymen Board negatieve gevolgen hebben voor de verkoop van Nederlandse producten in het buitenland.

"We merken dat de druk op supermarkten in het buitenland groot wordt om vooral zuivelproducten uit eigen land in de schappen te leggen", aldus Van Keimpema. "Dat zie je nu bijvoorbeeld gebeuren in Frankrijk." De supermarkten zijn volgens Van Keimpema bang voor een slecht imago en geven gehoor aan de oproep van de boeren. "De supermarkt is de toegangpoort tot de markt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R B

  Ben geen lid van deze club maar zou direkt mee doen ! Er moet nu echt wat gaan gebeuren en de bereid heid tot dit soort actie zou nu wel eens zeer groot kunnen zijn! Van veel te weinig naar niks is niet zo n groot verschil meer .............

 • no-profile-image

  boertje

  er zit weer iemand tegen de inkomen steun aan te schoppen, zeker iemand die geen land heeft of verkeert gebruikt heeft in referentie jaar.Als ik geen staatslot heb gekocht begin ik ook niet te zeuren dat ik niks win

 • no-profile-image

  boertje

  lijkt mij prachtig plan verhaal klinkt ook goed op website
  we zouden moeten vragen of Sieta van DDB het even kan promoten anders zullen er niet genoeg komen zeker niet in dit bange landje.
  maar ik zou zeggen iedereen tekenen klinkt veel beter als die verhaaltje van LTO en Verburg van ach jongens niks aan te doen we moeten der mee leren leven en het is nou eemaal marktwerking.
  hier is nou iemand die wat aan de marktwerking gaat doen

 • no-profile-image

  bergop

  Waarom krijgen boeren inkomenstoeslagen? Ten eerste om de consumentenprijs laag te houden, anders was er al lang een koude sanering geweest onder de boeren en dan moest de prijs van o.a. de melk veel hoger zijn om als boer uberhaupt een inkomen te halen zonder inkomenstoeslagen. Ten tweede om een stok achter de hand te houden en dan bij de geringste "overtreding" de inkomenstoeslagen geheel of gedeeltelijk van de boeren af te pakken.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Beste roeper. Op het moment is het toch wel een beetje anders hoor!! Tenminste in de glastuinbouw. De laatste jaren is erin de glastuinbouw enorm geïnvesteerd. Deze bedrijven zijn op het moment extreem kwetsbaar. Hoge energie prijzen, zeer lage product prijzen, hoog vreemd vermogen.Het gaat zo slecht dat onze Rabo deze bedrijven niet failliet kan LATEN gaan. Er zijn domweg geen kopers!!!! Echt, je raakt de bedrijven zijn aan de straatstenen nog niet kwijt.!!! Je zult zien dat die bedrijven die wat ouder maar een goed eigen/ vreemd vermogen min of meer gedwongen worden om te stoppen. De grootste reden is voor de bank om hun kapitalen in de nieuwe grote bedrijven te redden. Op zich begrijpelijk maar het geeft wel aan hoe penibel de situatie is. Iedereen houdt zijn hart vast in de tuinbouw hoe dit af gaat lopen....

 • no-profile-image

  sjef

  inderdaad, roepen helpt niet. we zijn niet klaar voor de liberalisering. kijk naar de glastuinbouw. er zullen nog rake klappen vallen. was het maar als vroeger. toen had iedereen plezier in het werken. wees slim en laat niet over je heen lopen en laat je vooral niet blij laten maken met een dooie mus. er zal nu iets moeten gebeuren straks is het te laat.

 • no-profile-image

  gert

  De supermarkten dicteren de markt ,dat is ook de bedoeling van de EU en de NMA,de EU is een consumentenclub en staat voor vrije marktwerking wat veel ondernemers de das omdoet

 • no-profile-image

  hervé uit belgië

  eigenlijk is het toch héél simpel: de lage melkprijzen zijn het gevolg van teveel melk, en daardoor spelen de supers de melkerijen tegen elkaar uit en de boer is de dupe. Ga toch allemaal eens gaan kijken op www.milkmarketingplan.com, en teken de volmacht: Heel eenvoudig, we moeten 20 % van ons quotum korten en we krijgen 53 cent. Dit kan alleen als 70 % van de europese melkveehouders de volmacht tekenen. Waar wacht je op ? De boeren gaan nooit vrijwillig minder melk leveren. het kan alleen op deze manier. In canada beuren ze nog altijd 50 cent. Waarom kunnen ze het in canada en wij niet? 'sjonge toch. Zoiets moet er doorkomen, het is noodzaak ! stuur die link van die website naar iedereen die je kent, binnen de kortste keren is hij gans europa rondgegaan en beuren we 53 cent in plaats van 19 ! DOEN!!!

 • no-profile-image

  gerrit

  Na wat discussies met mensen uit andere primaire sectoren was onze conclusie: * hoe kijken melkveehouders aan tegen het vrije ondernemerschap * waarom wordt bij het eerste het beste zuchje tegenwind zo'n stampij gemaakt * waarom is er uberhaupt al tientallen jaren zoveel subsidie naar de melkveehouderij gegaan * hoe is het te rijmen om burgeronvriendelijke acties te gaan voeren terwijl je jaarlijks tienduizenden euro's rechtstreeks overgemaakt krijgt * hoe kan het dat de helft van de melkveehouders de afgelopen jaren forse uitbreidingsplannen heeft gerealiseerd, en aan de andere kant te pleiten voor productie-beperking. Onze conclusie was: melkveehouders kijk eens in de spiegel, en maak je bedrijf klaar voor de " vrije" toekomst.

 • no-profile-image

  domme albert

  Dus je wilt een hek rond EU zetten? Rond Belgie? Rond Vlaanderen? etc. Succes ermee, maar het is een beetje goedkoop en bij voorbaat kansloos. Landbouw is op een G20 vergadering waar ALLES beslist wordt maar een kaartje en zeker geen troefkaart. Dat je zelfs zo'n goedkoop plan van iemand die 25 jaar over de ruggen van melkveehouders schathemeltje rijk is geworden nog omarmd, kan mijn beetje BoerenVerstand niet plaatsen!
  Ik zie het zo: - die door jouw gewenste 80% productie zal er eerder zijn dan je lief is.( zonder quotumkorting, gaat gewoon vanzelf) , - En misschien krijg je dan je 53 ct ook nog wel, alleen vrees ik dat de kostprijs nog harder zal stijgen.

 • no-profile-image

  domme albert

  @herve: was het allemaal maar zo simpel. Het is echter geen teveel aan melk maar vraaguitval. Of te wel mondiaal geldgebrek!!Kijk naar andere grondstofmarkten. 20% quotumkorting en dan 53 ct krijgen!! Helemaal fout. Kijk naar die paar OPEC landjes, zelfs die kunnen samen de prijs van olie nog niet omhoog krijgen.
  @chrisje: Je kunt de Rabo niet overal de schuld van geven. Zij weten/wisten ook niet beter. Anders werkten ze ook niet in loondienst! Heb het zelf ook niet zo op die pratende pakken. Heb altijd gedacht dat dat agrariers een behoorlijke portie BV hadden. Maar het is gewoon hetzelfde als in de "gewone" maatschappij: hebzucht, meedoen met de gekte en je in de kredietbubble mee laten zuigen. 50 euro per liter vetquotum, grondprijzen van 80.000 euro, etc., etc.
  En toch voorzie ik voor de overblijvers een gouden toekomst op termijn. Maar dan zul je nu nog wel financieel stevig in de schoenen moeten staan. Het zal enkele jaartjes gaan duren en de echte dip zal nog moeten komen.

 • no-profile-image

  Chrisje

  Virus virus...je bedoelt het Rabo virus!!Dodelijk voor de boerenstand!! Het gaat slecht dus moet de kostprijs omlaag !!!Hoe volgens de yuppies van de Rabo...? Juist koop quotum...zorg dat je mega wordt......goed voor de bank want die loopt , met onderpand de grond, geen risico. Veel boeren denken nog lekker amerikaans: concurreer je concullega kapot ik ben de overlever, en de beste etc Onder tussen bepaald de bank wat je mag doen en vooral moet laten. Je hebt niets meer te zeggen .Je bent intussen een moderne lijfeigene.Ik betaal bij de supermarkt 0,99 euri cent voor een liter halfvolle melk.Dat is 4,5 keer over de kop!!! Hoe is het in Godsnaam mogelijk. Koeien 8000 liter melk laten lammeren maar feite er niet van rond kunnen komen....Heb een troost in de glastuinbouw gaat het precies het zelfde. Wacht maat tot dat de Rabo aan het einde van dit jaar met de billen bloot moet..of doen jezuieten dat niet ??

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  adviesprijzen voor voedselproducten publiceren op basis van af boerderij prijzen van de grondstof. immers de slachter hoeft het varken alleen maar in stukken te snijden en in te pakken en in melkfabriek alleen maar melk te verwerken tot kaas etc. een supermarkt is het doorgeefluik voor de producten aan de consument. Als sector eigendom blijven van het ingepakte vlees en adviesprijzen aan de consumenten geven. Bij die adviesprijs heeft iedereen een gelijk deel van de marge. is de marge bij de boer klein, dan bij de supermarkt ook. Bij kleinere marges op de eindproducten stijgt de vraag en komen we uit de problemen. Verlaging van de vlees en melkprijzen in de supermakrt zal leiden tot betere opbrengstprijzen. Nu blijft al dat geld achter bij de supermarkten en wordt er niets gedaan om de vraag toe te laten nemen > prijs verlagingen doen dat wel. Dan wordt de pseudo vegetarier weer vleeseter omdat het weer betaalbaar is en wordt de pseudoveganist weer melkdrinker omdat die prijzen ook dalen. Als de vraag toeneemt stijgen ook boerderijprijzen weer en zijn we uit de brand. Nu alleen een team creeeren wat consumentenadviesprijzen kan berekenen en duidelijk kenbaar maken aan de consument!. Friettenten verhogen ook de prijzen als de aardappels duur zijn. maar iedereen blijft friet eten, tankstations veranderen ook regelmatig van prijs maar iedereen blijft tanken. consumenten zullen onze producten ook kopen ook al fluctueert de prijs in de winkel!

 • no-profile-image

  gert

  Thieme zit in Pamplona

 • no-profile-image

  gerrit

  geheel loslaten van het melkquotum betekent een ongeremde productie, vooral in nederland, want nederlandse veehouders hebben een virus, namelijk ze willen uitbreiden. Dat zal tot gevolge hebben een koude sanering van de sector, dus zullen de kleinste en zwaksten uitvallen. Willen we zo`n harde en koude wereld of gaat de regering nog ingrijpen? dit vind ik ethisch onverantwoord, al die gezinnen die eraan onderdoor gaan, losgezien van al die bedrijven waar er steeds meer fabrieksmatig wordt geproduceerd!!
  den haag/ brussel wordt wakker

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Actiebereidheid in nl valt tegen omdat vele boeren nog achter een discutabele organisatie aanlopen met een zoniet twijfelachtiger voorman. Voor je het weet staan ze weer met een "knokploeg" tegen de actievoerende organisatie, die tenminste nog iets probeert.
  Zo jammer, want we zitten met z'n allen in hetzelfde schuitje...
  Ook andere sectoren, lees Agrarisch Dagblad van vandaag (vrijdag 10-7), glasgroenten willen gereguleerde markt. Er worden meer sectoren wakker...

 • no-profile-image

  Chrisje

  De markt geheel vrij laten werkt niet. In Nieuw Zeeland kunnen ze veel goedkoper melk en boter produceren dan hier. Klinkt en is hard. Alleen wij willen qua voedselvoerziening niet afhankelijk zijn van landen buiten Europa. Als de boerenstand hier verdwijnt dan krijg je deze niet meer terug. En inkomenssteun?? Zie het maar meer als compensatie voor het leveren van goedkoop voedsel , van goede kwaliteit , tegen een redelijk lage prijs. De diervriendelijkheid durf ik niet hard op te noemen maar speelt wel een rol....Thieme waaaaaar ben je.....??

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Domme Albert geeft aan dat sommige boeren nog een inkomen over kunnen houden met deze melkprijs! Hij zal wel bedoelen dat boeren, die boeren met geld, doordat generatie op generatie zuinig is geleefd en daardoor vermogend zijn, nu nog niet in de problemen komen! Maar om deze bedrijven als norm te stellen lijkt mij onjuist. Jonge goede ondernemers die hebben geïnvesteerd en onze toekomst zijn, hebben het heel moeilijk met deze prijzen. Het is van de zotte dat deze bedrijven opgeofferd moeten worden ten gunste van deze z.g. sterke bedrijven! Quotering met de juiste randvoorwaarden in wto, is de beste garantie voor een redelijk inkomen van de boer. Vrije markt zal zorgen dat die vermogende boer van nu, ook straatarm wordt.

 • no-profile-image

  hervé uit belgië

  reactie op Albert uit zeeland:
  je moet eens goed rekenen: in europa wordt er zo'n 140 miljard kg melk geproduceerd. 8 % daarvan wordt uitgevoerd buiten europa aan wereldmarktprijs (daar houd je je broek niet mee op), nog eens 8 % gaat naar dierenvoeding (zelfde verhaal). Die andere 84 % blijven in europa en wordt door de europeanen verbruikt. En nu komt het: van gans die plas melk wordt er daar maar 3 % verkocht als "drinkmelk", de andere 97 % wordt omgevormd tot lang houdbare produkten (kazen, joghurt, enz...) met een winstmarge waar je van achterover valt !En in elke discussie met de zuivelindustrie wordt de melkprijs vergeleken van de boer met de prijs van de melk in de winkel (die 3 % dus). Van al de rest: mondje dicht. Als we er nu met zijn allen in slagen om maar 80 % van die 140 miljard kg te leveren, dan is er geen uitvoer meer buiten europa, en laat de kalversector maar andere goedkope rommel in hun zgn "melkpoeder" draaien. op deze manier creeer' je "vraag", en die wordt ONMIDDELLIJK beantwoord door hogere prijzen. Voor mijn part mag arend otten zijn boterham verdienen achter mijn melk, zolang ik hem ook maar verdien aan 53 cent !
  Heb je al getekend ?
  www.milkmarketingplan.com; daar moet je zijn.

 • no-profile-image

  hervé uit belgië

  ik lees het nu weer in de reacties: "er" zal iets moeten gebeuren... Altijd maar "er". Wanneer gaan boeren nu eens inzien dat er "niets" zal gebeuren, als ze het niet zelf doen. een ander die de kastanjes uit het vuur haalt voor de boeren, vergeet het maar. En aangezien de boeren zelf het aanbod nie kunnen beheersen moeten ze tekenen, dat fantastisch plan van arend otten. Die slechte prijzen, dat is niet de schuld van de supers, niet de schuld van de melkerijen; het is de schuld van de boeren zelf. Produceer wat de markt aankan, en stop dan. En als de markt meer aankan, produceer dan ietsje meer.
  Waarom is het zo'n schande om melk aan de kalveren te geven ? Als de prijs daardoor maar beter gaat ?

 • no-profile-image

  afgesneden

  juist herve, aan die zalvende praat van lto dat er niet teveel geproduceerd wordt, terwijl we de kostprijs niet eens betaald krijgen, hebben we dus totaal niets aan. ik denk die bestuurders zijn zelf groot boer en willen ten koste van alles en iedereen nog groter worden. conclusie: we worden door onze eigen organisatie voor de gek gehouden en van het land gewerkt.

 • no-profile-image

  domme albert

  Neem maar van mij aan dat je melkveehouders nooit op een lijn kan krijgen. Je moet een switch in je denken maken. Jullie zijn geen collega's, maar concurrenten van elkaar. De 20% betere melkveehouders kunnen zelfs met deze prijzen nog een inkomen vergaren. Wat heb je het liefste wat er met je concurrenten gebeurd? Inderdaad, logisch toch. En dan nog een Belg die propaganda maakt voor een van de grootste quotumhandelaren van Nederland. Lijkt me dat het toch niet veel gekker moet worden.

 • no-profile-image

  Eerlijke verdeling

  Melkacties voor eeen betere melkprijs zijn van zeer groot belang. De acties bij de supermarkten moeten overal gebeuren!!! Daar zit het probleem, veel winst maken over de rug van de boeren die bijna omvallen! Daarbij volgen de aanverwante bedrijven en hun persooneel. Dit is een hele grote groep, dus met zijn alleen actie voeren voor een redelijke boterham. Nu moet je geen melk weg laten lopen! Dat doen er maar enkele die dat weer veel geld kost, en anderen profiteren ervan! Stevige acties kosten weinig, en je pakt diegene die misbruik maken van de crisis! Ook andere sectoren kunnen hier op in spelen door ook actie te voeren voor een redelijke verdeling van de marges. De kans om dit na te streven is op dit moment !!!

 • no-profile-image

  gert

  Vrije marktwerking bestaat niet in de EU ,anders had NMA niet ingegrepen bij de fusie van Friesland Food en Campina,stel je voor dat de boer een paar centen meer beurt voor een liter melk

 • no-profile-image

  john

  met deze prijzen kunnen de melkproducten in de supermarkt niet duur zijn! Als we nu de eigenproducten terugkopen bij de fabriek en deze ver onder winkelprijs (zelfde winstmarge als de boer) aanbieden in oude achteraf liggende supermarkten. reclame is niet nodig (gaat vanzelf), waarschijnlijk verdienen we er ook nog aan en uiteindelijk stijgt de vraag want alle andere winkels verlagen ook de prijzen. Bij een stijgende vraag gaan ook de melkprijzen weer omhoog en is het cirkeltje rond. Nu blijft er teveel geld achter bij de supermarkt en zij doen er niets aan om meer vraag te genereren. wij als boeren hebben meer invloed nodig in de laatste stap en dat is de verkoop aan de consument!

 • no-profile-image

  Arianne R.

  LTO heeft het, wat de zuiderlingen betreft helemaal verbruid. Niet alleen voor de melkveehouderij, maar in feite voor alle sectoren Het begint al bij ''draagvlak van de samenleving''. Wat schiet een individuele ondernemer daar mee op? We hebben allemaal geldige vergunningen, houden ons aan wet-en regelgeving en hebben allemaal enorme milieu-investeringen gepleegd. Welke andere sector bedelt om draagvlak van de samenleving? DSM of Shell heb ik daarover nooit gehoord??? En wat levert dat draagvlak dan eigenlijk op, als de supermarkketens zichzelf met onze opbrengsten verrijken.We moeten volgens LTO letten op de kostprijs. Maar onder het mom van 'draagvlak creeeren' en 'duurzaamheid', 'verbreding' enz. enz. hebben zij zich in de tussentijd verrijkt en is onze kostprijs ver boven onze Europese en mondiale collega's uitgestegen.
  LTO heeft laten gebeuren dat wij met z'n allen op moeten draaien voor alle (zogenaamde) milieuproblemen. Ook op het dossier Natura 2000 maken ze weer enorme missers, wat ten koste gaat van duizenden familiebedrijven.
  En nu als klap op de vuurpijl wil LTO de regie voeren bij evt. besprekingen over de melkprijs!!! Waar halen ze de arrogantie vandaan, om te denken dat zij de sector vertegenwoordigen? Misschien kunnen ze eerst beginnen met het peilen van de mening dmv. een enquete onder de leden, voordat ze onze huid wéér aan de hoogste bieder verkwanselen! Wat mij betreft staat alleen de NMV zuiver in het verhaal. Zij laten tenminste zien dat ze maar één agenda hebben: het voortbestaan van duizenden gezinsbedrijven! Ik hoop van ganser harte dat LTO nog tijdig tot inkeer komt.........................................

 • no-profile-image

  hervé uit belgië

  trek het maar in het belachelijke. Wat is uw voorstel daartegenover ? 20 % korten op 140 miljard kg is toch nog steeds 28 miljard kg, en die zit nergens ! Niet in nieuw zeeland, niet in usa. Wij gaan niet overstroomd worden met melk van elders. Canada wordt toch ook niet overstroomd. je moet het zelfs zo ver niet zoeken: Op het moment dat Milcobel in belgiê 25 cent uitbetaalde aan de boeren beurden de finse boeren 47 cent. Waarom werd die milcobelmelk niet op vrachtwagens gezet recht naar finland ? Omdat ze die melk in eigen land veel duurder konden verkopen in de warenhuizen aan 1 € of 1.2 €. Laat je toch niet de kop zot maken door die zuivelexperts van de melkerijen. Die spreken maar in hun eigen belang. Boeren moeten zelf het heft in eigen hand nemen. ik vertrouw die otten ook voor geen haar, maar ik teken wel een waterdicht kontrakt: ik lever 80 % en hij betaalt 53 cent !

 • no-profile-image

  Roepen

  De liberalisering roept koude sanering op. Dat is algemeen in welke branche ook. De financieel zwakkere legt het loodje. De kippensector, de champignonsector, de varkenssector, glastuinbouw, de auto industrie, de staalindustrie, de kruideniersector, etc....Het antwoord op lage prijzen is schaalvergroting. En de banken doen er aan mee. Ze beperken zich niet tot het simpele bankzaken doen. Nee, lucratieve markten worden opgezocht. Sale and leaseback constructies kunnen de financiering van grote bedrijven mogelijk maken. De bank betaald minder belasting en de bedrijfsuitbreiding is er bij gebaat doordat het goedkoper is.
  Zo ook zijn banken andere lucratieve markten gaan betreden. Het spaargeld is is speelbal geworden van deze risicovolle niet kerntaken van de banken. En dan gaat het in het groot goed met de banken. Bonussen worden uitgekeerd aan de managers. En die knijpen een oogje toe als het de risicoos betreft van de niet kernactiviteiten van de bank. Nu zijn we 2 jaar in de kredietcrisis gevorderd. En het onverantwoordelijke gedrag van de financiële instellingen in voornamelijk de westerse wereld eist wereldwijd zijn tol. De hebzucht van het bankpersoneel is niet overal beknot. In Duitsland wel, maar niet in de USA en in Nederland. Daarmee is de volgende kredietcrisis niet bezworen. Nee, de kiem is gelegd.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.